Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové BMW 2 Active Tourer za rohem. Přijde o většího bratra

David Bureš
Diskuze (37)

Klesající zájem o velkoprostorové vozy ovlivní i nabídku BMW. Do budoucna bude pokračovat už jen jedno mnichovské MPV.

Nabídka BMW se v posledních letech výrazně rozšířila, a tak tu vedle tradičních sedanů, kombi či kupé máme také širokou paletu SUV, SUV kupé nebo čtyřdveřová kupé. V Mnichově šli dokonce tak daleko, že nabídli i typicky rodinná auta, dvojici MPV. O ta ale dnes Evropané ztrácejí zájem, na což bude reagovat i BMW.

Když se tak blíží doba nahrazení stávajících generací 2 Active Tourer a většího modelu 2 Gran Tourer, objevují se detailnější informace. Hlavně se ale potvrzují již dříve naznačované zprávy, že nástupce skutečně dostane jen menší z nich. Až sedmimístný 2 Gran Tourer tak skončí po jediné generaci.

Nové kompaktní MPV mnichovská automobilka pečlivě testovala už loni, kdy s ním testovací jezdci jezdili i na Nürburgringu, což souvisí s blížícím se příchodem na trh. Nové MPV se totiž začne prodávat již letos, nejpozději na začátku příštího roku. Nastává na něj pomalu čas, dosavadní 2 Active Tourer se vyrábí od roku 2014. Podle zákulisních informací začne sériová výroba nového 2 Active Tourer na podzim.

Přestože aktuální trend směřuje k všemožným crossoverům, 2 Active Tourer si podle snímků maskovaných prototypů uchová prakticky shodnou siluetu. Přesto se leccos změní, celkový styl má být dynamičtější než dosud, což potvrzuje postupně shazovaná kamufláž testovacích prototypů. Příď bude díky jiným ledvinkám vertikálnější, koncová světla se zase mají motivem písmena L inspirovat třeba u X5. Vnější zpětná zrcátka se pak posunou dále od A sloupků, pro lepší výhled do stran.

Nejdůležitější změny se ale odehrají uvnitř. Špionážní snímky prototypů totiž potvrzují, že 2 Active Tourer vsadí na zcela novou koncepci interiéru. Ta se inspiruje třeba u konkurenčního Mercedesu, když rovněž využije motiv dvou obrazovek opticky tvořících celek. Na středovém tunelu se zase objeví nový volič automatické převodovky, který má být zase minimalistický jako u nových Volkswagenů, pro zvětšení odkládacích prostorů.

I nové BMW 2 Active Tourer bude logicky předokolka, technický základ dodá nejnovější evoluce platformy UKL s pohonem přední nápravy. S tou souvisí i nabídka motorů, která bude postavená na 1,5litrových tříválcích a dvoulitrových čtyřválcích. Opět dorazí plug-in hybridní verze, očekávanou novinkou je pak čistě elektrické provedení pojmenované BMW i2.

Více se o nové rodinné řadě 2 dozvíme již během následujících měsíců. Jedno je však jisté už dnes, kategorie MPV přijde o dalšího zástupce. Kde to asi skončí? A bude vám vůbec BMW 2 Gran Tourer chybět?

David Bureš
Diskuze (37)

Doporučujeme

7. 1. 2021 18:36
Re: 2er
dobrá volba, tedy s výjimkou x
Avatar - speedfred
7. 1. 2021 13:54
Re: 2er
To nie, na to uz nemám gule. Rád by som Diavel.
Avatar - pradeda777
7. 1. 2021 13:41
7. 1. 2021 13:18
Avatar - speedfred
7. 1. 2021 12:12
Re: 2er
Tak to je bez debaty. Čoskoro sa budem snaď už vetrať na moto.