Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové čtyřválce Audi se prý kultivovaností vyrovnají motorům V8

Michal Fokt
Diskuze (16)
Audi chce downsizovat motory i u těch největších aut a vyvíjí prý proto nový čtyřválec, jenž bude mít stejně sametový běh, jako motory V6 a V8.

Downsizing u velkých aut většiny značek zatím spočívá v tom, že se objemný V8 nebo V6, popřípadě I6 nehradí taktéž osmi- nebo šestiválce, ale menší kubatury, popřípadě atmosférický V8 nahradí přeplňovaný V6, Audi má však v plánu i do těch nejluxusnějších modelů montovat čtyřválce.

Ty se však zatím nedokáží kultivovaností vyrovnat motorům s větším počtem válců, Audi však podle informací Autocaru pracuje na řadovém čtyřválci, jenž má být stejnou kulturu běhu jako právě osmiválce. Tu má zajistit nová, automobilkou již patentovaná konstrukce motoru. Ten má písty a ojnice přesazeny k jedné straně kliky a jsou k ní připojeny prostřednictvím kolébkového mechanizmu. Střed tohoto mechanizmu připojen ke klice a druhý konec k vyvažovací hřídeli s protizávažím.

Díky tomu, že písty nebudou vykonávat stejný pohyb, jako kliková hřídel, bude zajištěn kultivovaný projev. Co s velikosti týče, měl by však být čtyřválec stejně široký, jako motory V6, toto řešení však má přinést velmi nízkou spotřebu a emise. Prvním autem s tímto čtyřválcem se stane patrně nová generace Audi A8, která se očekává v roce 2016.

Michal Fokt
Diskuze (16)
20. 8. 2014 00:45
Re: Zajímalo by mě...
na usa maly vykon? vzdyt se tam jezdi max 110. Kdyz prijde americka rodina od moji manzelky na navstevu k nam do nemecka, tak na autobahn nevericne hejka kdyz uz jedeme nad 180, minule jsem je svezl 250 a to nas predjelo AMG :-) Americanum na jejich cesty staci v pohode 80hp :-) vsechno ostatni je marnost, kterou tam neumi vyuzit
19. 8. 2014 17:22
Re: Zajímalo by mě...
:-) O Kalifornii celkem pochybuji, na hybrid má pro US trh příliš malý výkon a navíc ho tam myslím ani nenabízí (zato nabízí V6 TDI). To spíš Nizozemsko a spol. Říkal jsem si, že by to mohla být zajímavá nabídka například pro hotely (nikdy jsem to nepočítal, bral jsem to jen typově).
19. 8. 2014 17:22
Re: Zajímalo by mě...
A v A8 je čtyřválec už dnes - v hybridu.
19. 8. 2014 17:18
Re: Podle náčrtku
Přesně tak. Jak jsem to četl, tak jsem si říkal, že to zavání variabilní kompresí.
Avatar - narona
18. 8. 2014 20:49
Aha
tak že Audi znovu nasadí dvoutakty?? >:-[]