Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Subaru WRX STI má posouvat hranice výkonu a technologií

Ondřej Mára
Diskuze (16)

Samotná automobilka o nové generaci ostrých sedanů zatím mlčí, ticho však prolomilo australské zastoupení.

Od stažení ostrých modelů Subaru WRX a WRX STI z evropských trhů už sice uběhla delší doba, přesto jsme na tohle auto nezapomněli a společně se zbytkem světa netrpělivě vyhlížíme jeho novou generaci, která by se podle zákulisních informací měla představit již v dubnu příštího roku.

Jenže konec roku 2020 je za dveřmi a nám zatím chybí jakékoliv informace. Subaru o nové generaci zarytě mlčí, špionážní fotografové ještě nepořídili ani snímek maskovaného prototypu a nová generace WRX/WRX STI tak zůstává dokonale obestřena tajemstvím. Hradbu mlčení však konečně narušilo australské zastoupení.

Během slavnostní akce, kdy australská divize Subaru předávala neznámému šťastlivci nový model WRX STI s pořadovým číslem 10.000, se zástupci značky rozpovídali o nové generaci. Nikdo sice nechtěl být konkrétní, přesto měla padnout zmínka o tom, že nová generace bude posouvat hranice výkonu a technologií dál, než předchozí generace.

Méně už se toho pomalu ani říct nedalo, přesto máme díky australským a americkým kolegům k dispozici alespoň pár spekulací o technice nového WRX STI. Pod kapotou by se totiž měl zabydlet 2,4 litrový přeplňovaný motor, původně z modelu Ascent, který by měl být naladěn na výkon cca 400 koní a cca 490 N.m točivého momentu.

Design nové generace by mohl být výrazně inspirován vzhledem nové generace Subaru Levorq, pravděpodobně však uvidíme i prvky převzaté z konceptu Viziv Performance STI, který automobilka slavnostní představila na tokijském autosalonu 2018. Automobilka tehdy odmítla ostrý sedan blíže komentovat a nic neprozradila ani o jeho motoru, všichni jsme ale měli celkem jasno, o jaký model by v budoucnu mohlo jít.

Trochu se ale obáváme, zda se nové WRX STI dokáže vrátit na evropské trhy. Už jen absence nové generace populárního kupé BRZ, které by automobilce příliš zvedlo flotilové emise, nás totiž nenaplňuje příliš velkým optimismem.

Ondřej Mára
Diskuze (16)

Doporučujeme

15. 12. 2020 10:20
Re: Zabudnite
som chcel prave napisat. nieco taketo sa v EU nebude ( uz ) nikdy predavat ... zial
15. 12. 2020 09:16
Re: Už sme sa napočúvali a napozerali...
Zase jeden z tých osvietených duchom Subaru, čo si dá na auto aj kožušinový poťah s logom WRX ;-)
Avatar - iudex
15. 12. 2020 08:48
Zabudnite
Na príchod STi môžete zabudnúť. V dobe, keď Subaru neprivezie do EU kvôli emisiám ani BRZ, teda atmosféru s nízkou hmotnosťou a teda ako-tak prijateľnou spotrebou a emisiami, je oveľa výkonnejšie, ťažšie a užranejšie STi úplne nereálne. Emisie bude mať tak 200 mg/km a emisná pokuta tam bude možno 10000 eur. Ak by to teda aj dali na trh, nikto to za tú cenu nekúpi. Takže sa Subaru ani nebude unúvať a EU rovno vynechá.
Avatar - Beefcake
14. 12. 2020 23:17
Re: Už sme sa napočúvali a napozerali...
Vam hejterom a bycharom to moze byt jedno :*)
Avatar - Beefcake
14. 12. 2020 23:15
Re: Že by...
Daj si lieky mentol.