Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky u Chrysleru: Kompaktní sedan 100 a dva crossovery

David Bureš
Diskuze (15)
Chrysler chce více než zdvojnásobit své prodeje. S tím pomůže trojice nových aut představená během následujících čtyř let.

Automobilka Fiat Chrysler Automobiles postupně odhaluje aktualizované plány svých značek pro následující roky. Americký Chrysler chystá tři novinky, cílem je prodávat do roku 2018 na 800.000 aut ročně.

V loňském roce Chryler prodal na 350.000 aut, a tak jeho budoucí plány mohou vypadat na první pohled velice ambiciózně. Ve skutečnosti se však chce americký výrobce vrátit na hodnoty před světovou hospodářskou krizí. Ještě v roce 2005 Chrysler prodal 801.468 aut, pak jeho prodeje do 2009 klesaly, od té doby zase postupně rostou. A prodeje jdou nahoru i přes užší nabídku než v době před krizí.

Růstu prodejů bude chtít Chrysler dosáhnout také pomocí nových modelů. První novinkou se stane kompaktní sedan 100, který je naplánován na rok 2016. Na domácím americkém trhu Chrysler v nižší střední třídě svého zástupce aktuálně nemá, v Británii nabízený hatchback Delta (přeznačkovaná verze stejnojmenné Lancie) se v USA neprodává. Model 100 samozřejmě na americkém trhu prodáván bude.

Stovka bude chtít soupeřit s auty typu Ford Focus, Volkswagen Jetta nebo Toyota Corolla. Vývojáři se zaměřují na to, aby novinka nabídla skvělý design, výkon, novou techniku a perfektní zpracování kabiny.

V plánu jsou také dva crossovery. První dorazí ten větší, a to v roce 2017. Tento model bude dostupný také jako plug-in hybrid, konkurovat bude autům jako Nissan Pathfinder, Ford Explorer nebo Chevrolet Traverse. Auto se stane nástupcem někdejšího modelu Aspen, vyráběného mezi lety 2004 a 2009 na stejném základu jako tehdejší Dodge Durango.

Menší crossover je naplánován pro rok 2018, zamíří do stejného segmentu jako Kia Sorento nebo Hyundai Santa Fe. Také tímto vozem bude chtít Chrysler zaplnit uvolněnou mezeru na trhu, crossover naváže na model Pacifica, který se přestal vyrábět v roce 2007.

Pracovníci Chrysleru nebudou pracovat jen na nových modelech, ale také na těch stávajících. Tento měsíc se v USA začíná prodávat nová generace sedanu střední třídy 200. Ten standardně disponuje automatem s devíti (!) stupni, za příplatek je pohon všech kol.

Letos se rovněž dočkáme faceliftu velkého sedanu 300, u nás prodávaného jako Lancia Thema. S novou generací třístovky se počítá pro rok 2018. Nová generace MPV Town & Country přijede za dva roky, a to nově i v plg-in hybridní verzí. V roce 2017 se pak faceliftu dočká letos uvedená dvoustovka.

David Bureš
Diskuze (15)
8. 5. 2014 18:53
Re: Před krizí
Caprice sa vyraba uz len pre policajne potreby. A aj to v Australii. ;-)
Avatar - twistedTSD
8. 5. 2014 00:32
Re: Před krizí
300 také svůj "gangsta feel" při faceliftu ztratila a značně ztuctovatěla. Kdoví, zda to byl vhodný krok...
7. 5. 2014 21:35
Re: Před krizí
Otazka je, jak velke procento kupcu mainstream full-size sedanu RWD a FWD resi. Rekl bych ze dost male. Hlavne aby to melo vykonnou audiosoustavu a velka kola...
Avatar - Barrichello
7. 5. 2014 16:21
Re: To je dost ...
V USA se CRD vůbec neprodávalo, momo Jeepu GrandCherokee a to ještě jen v pár státech.
Povinný ručení na 3litr stojí s bonusy cca 4 tis kč. Tak nevím kde máš problém.

No a menší auta Chrysler měl - PtCruiser si mohl mít i s motorem 1,6 R4 nebo pak Caliber s 1,8kou.
7. 5. 2014 15:39
Re: To je dost ...
já tím vím, zapomněl sem napsat že to je ten problém ... v USA jim to možná bylo fuk 8-9 litrů není tak strašný ale ten třílitr zase dražší pojistka a další věci ... Šlo mi o to že neumí udělat normální auto pro normálního člověka co neváží jako tank, jezdí za slušnou spotřebu a i hezky vypadá ...