Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Jeep Gladiator Farout je konceptem pro odvážné dobrodruhy

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Jeep sice přišel o svou každoroční akci Easter Jeep Safari v pouštní oblasti Moab, přesto nám odhalil nový koncept, který zde měl mít svou premiéru.

Akce Easter Jeep Safari, každoročně pořádaná v pouštní oblasti Moab (stát Utah, USA), je jedním z největších svátků amerických příznivců značky Jeep. Kromě možnosti sejít se s lidmi z Jeep komunity napříč USA totiž dostávají možnost provětrat své vozy v náročném terénu a navíc si pro ně automobilka vždy připraví nějaký ten zajímavý koncept.

Letošní ročník Easter Jeep Safari byl sice z bezpečnostních důvodů zrušen, automobilka nás přesto neochudila o další zajímavý stroj. Speciální novinkou pro letošní ročník se totiž měl stát koncept Jeep Gladiator Farout, který de facto navazuje na loňský speciální koncept Jeep Gladiator Wayout.

Ovšem zatímco loňský Gladiator Wayout představoval jen decentní úpravu pro přebývání mimo civilizaci, letošní Gladiator Farout už by měl představovat komplexní řešení pro relativně pohodlné přebývání i na delších výpravách.

Nejdůležitějším prvkem celé přestavby je totiž zakázkový stan na korbě, který je podle automobilky možné otevřít během několika sekund. Po plném otevření pak na korbě vznikne ubytovací prostor s délkou téměř 4.9 metru a výškou téměř 2.3 metru.

Automobilka bohužel nezveřejnila snímky vozu s rozloženou nástavbou, uvádí však, že nabídne dostatek prostoru k pohodlnému spaní až pro čtyři osoby. Interiér by měl být obložen dřevem, jehož hřejivý design doplňuje ambientní osvětlení. Po praktické stránce nemohou chybět zabudovaná místa k sezení, místo na stolek, věšáky, atd. Po stránce funkční výbavy nechybí lednice ani sporák.

Karoserie vozu dostala lakování zcela novou světle modrou pastelovou barvou „Earl“, kterou doplňují černo/žluté doplňky na kapotě a víku korby. Zářivě žlutá barva zdobí rovněž tažná oka v náraznících, tlumiče, značení modelu a další drobnosti. Kabině pak dominuje čalounění tmavě modrou kůží s oranžovými švy a střed sedačky vyplňuje flanel.

Do podběhů se nastěhovala 17 palcová kola obutá do 37 palcových pneumatik určených do blátivého a kamenitého terénu. Podvozek navíc dostal Jeep Performance Parts lift-kit, který zvedl světlou výšku o 2 palce (50.8 mm). Z dalších úprav pak můžeme jmenovat ještě upravený nárazník s výkonným navijákem, tlumiče Fox, zakázkové nášlapy a ochranu podvozku.

Pod kapotou se pak ukrývá 3.0 litrový vidlicový šestiválec EcoDiesel, který byste zatím v nabídce hledali marně. Motor o výkonu 193 kW (cca 262 k) s točivý momentem 599 N.m by se totiž měl stát součástí nabídky Gladiatoru až průběhu příštího roku.

Jeep Gladiator Farout je samozřejmě pouze konceptem, automobilka Jeep s ním ale opět připomíná, jaké možnosti úprav a individualizace model Gladiator nabízí. Nemluvě o skutečnosti, že řadu vylepšení mohou zákazníci snadno a bezpečně pořídit i v rámci tovární nabídky Jeep Performance Parts.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme