Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Z Jeepu Gladiator se stalo armádní náčiní. Stojí za ním výrobce Humvee

David Bureš
Diskuze (1)

Základem nového speciálu od AM General je pick-up značky Jeep. Pokud o Gladiator XMT bude zájem, začne se příští rok vyrábět.

Americká firma AM General je dobře známá pro svůj armádní stroj High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (známý pod zkratkou HMMWV), z něhož vzešel slavný sériový offroad Hummer H1. HMMWV ale americká armáda začíná postupně nahrazovat modelem JLTV od konkurenčního výrobce Oshkosh, a tak společnost pracuje na nových projektech. Na tom nejnovějším spolupracuje s automobilkou Jeep.

Výsledkem kooperace AM General a Jeepu je model Gladiator Extreme Military-Grade Truck (XMT), který se představil na výročním zasedání Asociace americké armády. Jedná se o koncept lehkého taktického vozidla na bázi sériového pick-upu Jeep Gladiator.

„Tento nový podnik nám dává příležitost předvést naše odborné znalosti v oblasti lehkých taktických vozidel a pomoci FCA maximalizovat globální dosah Gladiatoru a případně s ním vstoupit na nové armádní trhy,“ říká k uvedení novinky generální ředitel AM General Andy Hove.

Gladiator je podle AM General ideální základ pro vojenské vozidlo, a to díky jeho funkčnosti a schopnostem. Parádní jsou nájezdové úhly, hodící se v terénu, tak tažné schopnosti – Gladiator utáhne až 3.470 kilogramů těžký přívěs nebo až 726 kg těžký náklad.

Díky svým mnohaletým zkušenostem však AM General udělal z Gladiatoru ještě schopnější a odolnější vozidlo, které si poradí i s tím nejnáročnějším terénem. Navíc je možné ho přizpůsobit různým požadavkům armádních zákazníků, aby nejlépe zvládal své úkoly. Z Gladiatoru XMT tak lze vytvořit jak robustního přepravce vojáků, tak velitelské vozidlo, podobně jako to lze u HMMWV.

AM General je přitom připraven Gladiator XMT vyrábět, podmínkou je zájem ze strany armádní klientely. Pokud o vůz bude zájem, mohl by se začít vyrábět v druhé polovině roku 2020. Výrobce je přitom připraven nabídnout benzinovou i naftovou verzi.

Jeep Gladiator XMT je podle zveřejněné tiskové zprávy první výsledek spolupráce těchto firem, což naznačuje další společné projekty. AM General a Jeep přitom mají mnohé společné, vždyť AM General byl výrobcem původního Jeepu pro americkou armádu v druhé světové válce, který dal později vzniknout dnešnímu specialistovi na terénní automobily.

David Bureš
Diskuze (1)

Doporučujeme