Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Lexus ES už není jen pro Ameriku (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Lexus na autosalonu v New Yorku představuje šestou generaci sedanu ES. Poprvé ve své historii bude tento model k dispozici i s hybridním pohonem.

Lexus ES vstoupil na severoamerický trh poprvé v roce 1989 a během více než dvaceti let se zde stal jedním z komerčně nejúspěšnějších modelů své značky. Letos představuje luxusní odnož Toyoty již šestou generaci ES, která opět vychází z modelu Camry, jehož nejnovější provedení mělo premiéru v loňském roce.

Podle britského magazínu Autocar má Lexus v plánu udělat s nejnovější generace sedanu ES svůj globální model, který bude nabízet na většině hlavních trhů japonské automobilky. K dispozici tak má být vedle verze s levostranným i pravostranným řízením.

Novinkou, která je v severoamerické nabídce své značky umístěna mezi modely IS a GS, pokračuje Lexus ve sjednocování designu. Nový ES navazuje designem svých předních partií na modely GS, RX a LX. Podobná situace se odehrává i v případě zádi a netrénované oko nebude mít příliš velký problém zaměnit ES za GS.

Nový Lexus ES se vloni představenému GS přibližuje vedle designu i svými rozměry. S celkovou délkou 4895 mm je o 60 mm delší. Šířka 1821 mm je prakticky identická a výška 1450 mm je o 20 mm větší. Naopak rozvor náprav 2819 mm je u ES o 31 mm kratší.

Z rozměrné karoserie mají podle automobilky nejvíce profitovat cestující, kterým nová generace ve srovnání s tou předchozí nabídne vzadu o 71 mm více prostoru v podélném směru v oblasti kolen a pro nohy o 104 mm více místa. Zvětšení dočkal i prostor pro chodidla pod předními sedadly.

Lexus ES se modelu GS přibližuje kromě designu exteriéru i vzhledem palubní desky, středového tunelu a obložení dveří. Interiér kromě bohaté komfortní výbavy (včetně např. příplatkového audia Mark Levinson) nabídne i vysokou úroveň bezpečnosti: pět párů airbagů (čelní, okenní, boční vpředu, boční vzadu a kolenní pro oba přední pasažéry), aktivního asistenta pro jízdu v pruzích, head-up displej a další.

Poprvé v historii modelu ES nabídne Lexus kromě konvečního zážehového motoru i hybridní pohonný systém. Základní motorizace nese stejně jako doposud označení ES 350 a představuje ji vidlicový šestiválec o objemu 3,5 litru vybavený časováním Dual VVT-i. Lexus sice prozatím neuvádí výkon, ale v sesterské Camry tento motor nabízí 197 kW (268 k) a točivý moment 363 Nm. Standardem je šestistupňová automatická převodovka a pohon předních kol.

Lexus ES 300h je vybaven 2,5litrovým čtyřválcem pracujícím v Atkinsonově cyklu a elektromotorem. Automobilka opět neuvádí výkon, ale Camry se stejným hybridním systémem nabízí celkový výkon 147 kW (200 k). Poháněna jsou samozřejmě přední kola a Lexus zveřejnil průměrnou spotřebu paliva, která má být 5,88 litru benzinu na 100 km.

Přední zavěšení nového Lexusu ES je tvořeno vzpěrami McPherson a vzadu je použito víceprvkové zavěšení. Standardem je elektrický posilovač řízení s variabilní charakteristikou.

Zástupci automobilky Lexus kvalitám nové generace modelu ES věří a při jeho premiéře v New Yorku sebevědomě srovnávali jeho komfortní interiér i jízdní vlastností s podobně velkým Mercedesem třídy E, který je ve verzi E 350 téměř o 15.000 amerických dolarů dražší než Lexus.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
5. 4. 2012 22:57
No jo,
Levnější než Mercedes E, ale dražší než Camry. Takže, Camry ! :yes:
5. 4. 2012 21:12
Re: Vypadá pěkně
ano, v clanku sa to dokonca spomina.
mne ale pride prilis velke... opticky dokonca vacsie ako GS. A samozrejme, som zvedavy na cenu ;)
Avatar - twistedTSD
5. 4. 2012 13:11
Vypadá pěkně
Přijde i do Evropy?