Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Opel Corsa odhaluje detaily před premiérou. Co přinese technika PSA?

David Bureš
Diskuze (2)
Nadcházející generaci malého hatchbacku Opel připravuje dosti narychlo. Vývoj auta má být hotov po pouhých dvou letech.

Opel se připravuje na mezigenerační výměnu dalšího ze svých klíčových modelů, po Astře a Insignii dojde na hatchback Corsa. Ten se stane vůbec prvním zcela novým autem vyvíjeným od počátku pod křídly nového vlastníka, Skupiny PSA, což bude znát i na použité technice. Do prodeje nová Corsa vstoupí v roce 2019.

Vývoj Corsy F přitom trval jen velice krátce, auto má být představeno pouhé dva roky po zahájení prací. Na nové Corse se sice pracovalo již předtím, jenže po změně majitele Opelu byly narychlo změněny plány. Původně byla nová Corsa vyvíjena ještě s technikou od General Motors, po změně vlastníka ale bylo rozhodnuto o využití architektury PSA, aby Opel nemusel platit za licenci na komponenty amerického koncernu a snížil tak tím své náklady. A právě na „francouzské“ Corse se dohromady bude pracovat jen dva roky.

„Nová Corsa nebude kompromisem. Je pravda, že jsme měli hotovou verzi, nicméně nešlo jen upravit design pro jinou platformu. Náš tým ale udělal neskutečnou práci v rekordním čase, aby auto bylo hotovo podle plánu,“ dušuje se generální ředitel Opelu Michael Lohscheller.

Corsa tak bude dalším Opelem s technikou PSA, po Crosslandu X, Grandlandu X a novém Combu, jejichž vývoj však začal ještě za GM. Základem šesté generace Corsy tudíž bude francouzská platforma CMP sdílená s nadcházející generací Peugeotu 208, s níž bude sdílet i nabízené motory. Prim bude hrát benzinový tříválec 1.2 PureTech, počítá se ale rovněž s čistě elektrickou variantou eCorsa, která dorazí v roce 2020.

Na francouzského majitele má přitom odkazovat i design. Jestliže původně se počítalo jen s evolucí tvarů, po změně majitele bylo rozhodnuto o výraznějším stylu, který má zdůraznit novou éru Opelu.

Nová Corsa tak bude prvním vozem značky s novým designérským jazykem, který poprvé představí koncept GT X Experimental chystaný pro konec letošního roku. Poznávacím znakem má být specifická maska Vizor, která má evokovat hledí motocyklové helmy. Uvnitř pak sice bude použita obrazovka multimediálního systému známá z francouzských modelů Skupiny PSA, tvarování palubní desky ale má být svébytné.

Rozdílem proti předchůdci pak bude konec třídveřové varianty, která už zkrátka neoslovovala tolik zákazníků jako kdysi. V rámci šetření se jí tak rozhodl Opel zbavit, což je další hřebíček do rakve třídveřových hatchů. Z hlediska rozměrů se však tolik nezmění, délka se bude pohybovat kolem čtyř metrů.

Současný Opel Corsa, interně Corsa E, se vyrábí od roku 2014. Postaven je však na základech předchůdce nabízeného od roku 2006, někteří jej tak považují jen za rozsáhlý facelift.

David Bureš
Diskuze (2)
3. 8. 2018 17:50
Nová doba
Ak budúci design bude vychádzať z moderny a čistých tvarov tak to je dobrý smer (na rozdiel od väčšiny opláckej súčasnej produkcie)
Avatar - 125S
3. 8. 2018 17:22
BMW
Krásný jednoduchý design.

Přidat malé ledvinky z období 80-90 let, po stranách vložit po dvou kulatých světlometech a máme moderní BMW třetí dekády 21. století. Ne co předvádí "bavorák" v současné době.