Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Rolls-Royce Wraith Kryptos ukrývá před majiteli tajemnou šifru

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Nová limitovaná edice vozů Rolls-Royce Wraith Kryptos dokazuje, že touha po unikátnosti může vést ke vzniku neskutečných věcí.

Značka Rolls-Royce by se dala označit za synonymum tradičního luxusu. Její designéři ovšem neustále dokazují, že se nebojí nejrůznějších inovací a rozhodně jim nechybí bohatá fantazie. Ostatně jak jinak si vysvětlit vznik nové limitované edice vozů Rolls-Royce Wraith Kryptos?

Unikátní vlastností limitované série 50 vozů je totiž několik zašifrovaných vzkazů, které ukrývají tajemnou zprávu. Její obsah přitom v současnosti znají pouze dva lidé. Torsten Müller-Ötvös, CEO automobilky Rolls-Royce, a designérka novinky Katrin Lehmann.

Jméno Kryptos je odvozeno ze starověkého Řecka, kde odkazovalo na něco tajemného, skrytého a zakódovaného, dokonce mytického. Šifry lze vystopovat napříč tisíciletími, zachycují představivost některých z nejúžasnějších myslí světa,“ uvedla k novince její designérka.

Jako designér jsem byla vždy fascinována představou, že můžete komunikovat zprávami, kterým rozumí jen vybraná elitní hrstka, používat symboly, piktogramy a šifry. Nalezení klíče se stává zásadní součástí docenění plného významu věci, která může být jinak vnímána jen jako umělecké dílo.

Video se připravuje ...

Zákazníky, kteří budou chtít šifru pochopit, čeká cesta objevování a intrik. Své pátrání by přitom měli zahájit u sošky Spirit of Ecstasy, na jejíž základně se nachází první piktogram důležitý k pochopení zprávy.

Další důležité součásti šifry se pak mají nacházet v interiéru, konkrétně v jeho čalounění a především pak v hlavových opěrkách. Rozluštění zprávy by přitom skutečně neměla být sranda. Dokonce i CEO Müller-Ötvös je zvědav, zda se někdo z budoucích majitelů pochlubí prolomením kódu.

Kromě tajemné zprávy ovšem speciální Wraith Kryptos nabídne i unikátní barevné kombinace. Jeho exteriér zdobí lakování v odstínu Delphic Grey, jehož základem je antracitová barva se zelenými a modrými vločkami, které se ovšem naplno zjeví až na přímém slunečním svitu. Nechybí ručně malovaná linka a v podbězích se zabydlela leštěná kola v odstínu Orbit Grey.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

10. 7. 2020 10:08
Bitcoin
Auto pro lidi co zbohatli na Bitcoinu? :-)