Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový šéf VW Group? Podle Winterkorna bývalý manažer BMW, nebo Daimleru

David Bureš
Diskuze (5)
Martin Winterkorn je předsedou představenstva VW Group od roku 2007. A bude jím minimálně do příštího roku.

Již na konci příštího roku vyprší Martinu Winterkornovi kontrakt, na základě něhož je předsedou představenstva koncernu Volkswagen Group. Jelikož není jasné, zda se Winterkorn rozhodne smlouvu prodloužit, začíná se spekulovat o jeho možném nástupci.

Spekulace o potenciálním nástupci Winterkorna podpořil sám šéf VW Group, když se v rozhovoru pro německý týdeník Stern rozpovídal o tom, kdo by jej mohl v této funkci nahradit. Winterkorn v rozhovoru jmenoval manažery Andrease Renschlera a Herberta Diesse.

Oba muže spojuje vedle data narození (rok 1958) fakt, že v řadách manažerů VW Group jsou nováčky. Renschler se začátkem února stal členem představenstva VW Group zodpovědným za užitková vozidla. Předtím pracoval u koncernu Daimler, kde měl naposledy na starosti divizi nákladních vozidel a autobusů. Diess se teprve stane součástí vedení koncernu, v říjnu se oficiálně stane šéfem značky Volkswagen. Do loňského roku se Diess staral o vývoj vozů BMW.

Winterkorn na adresu Renschlera a Diesse pro Stern uvedl: „Oba kolegové jsou manažeři, kteří v předchozích zaměstnáních odvedli dobrou práci, jinak bychom je ani nenajali.“ Už po oznámení příchodu Diesse a Renschlera se ostatně spekulovalo o tom, že by jeden z nich mohl v budoucnu Winterkorna ve funkci šéfa VW Group nahradit.

K možnému nástupci Winterkorn rovněž řekl, že musí být významně spřízněn s produkty koncernu. „Musí být blízko zákazníkům a musí mít vztahy s dealery,“ tvrdí Winterkorn. Dále nový šéf musí být pro zaměstnance koncernu přijatelný.

Výhodou nového šéfa podle Winterkorna bude, pokud bude inženýrem. To oba potencionální nástupci splňují, Renschler má vystudované obchodní strojírenství a obchodní administrativu, zatímco Diess drží titul z mechanického inženýrství.

Otázka nástupce Winterkorna je zatím velice otevřená, stávající šéf VW Group totiž na svém postu může zůstat i v následujících letech. Sám Winterkorn k možnosti setrvání ve funkci říká: „Kdo ví. Můj kontrakt vyprší v roce 2016 a bude záležet na situaci. Před čtyřmi lety (kdy jsem stávající smlouvu prodloužil) jsem si nedokázal představit pracovat do věku 69 let.“

David Bureš
Diskuze (5)
27. 2. 2015 09:44
No kluci...
...jestli nebude moct nikoho najít....,tak já bych to bral! >:D
27. 2. 2015 07:25
Re: Mna len stale fascinuju nasi manazmen-ti ...
To sice lze, ale jsou tam další podmínky, pokud takto činí. Navíc na každou smlouvu musí být vždy dva, ne?
26. 2. 2015 20:40
Mna len stale fascinuju nasi manazmen-ti ...
... ktori vyhodia pracovnika a daju mu "na drzovku" podmienku, ze nesmie robit pre konkurenciu! ;-)
26. 2. 2015 15:51
mechanické inženýrství
je normalna strojarina (z ang. mechanical engineering)