Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový studentský prototyp Škody má jméno. A je to slušný jazykolam

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Pětatřicet studentů škodováckého učiliště vybralo jméno pro pick-up vycházející z Kodiaqu. Oficiálně se představí už příští týden.

Nebudeme vás napínat, již šestý žákovský vůz mladoboleslavské automobilky Škoda se jmenuje Mountiaq. Pracuje na něm 35 studentů Středního odborného učiliště strojírenského Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Na unikátním projektu se dělalo 2000 hodin a vznikal v rámci výuky.

Mountiaq prý dokonale vystihuje spojení moderního životního stylu s vysokou užitnou hodnotou pick-upu. Právě tuto karosářskou verzi se studenti před časem rozhodli postavit, přičemž technický základ poskytlo sedmimístné SUV Kodiaq. Vůz vznikal osm měsíců a na práci pětatřiceti studentů (z toho šesti dívek) dohlíželi a podporovali odborníci z oblasti techniky, výroby a designu.

„Vybrané jméno dokonale vyjadřuje dobrodružný charakter a jedinečné offroadové vlastnosti tohoto silného pick-upu. Jsem neuvěřitelně hrdý na to, že jsem se mohl na tomto jedinečném projektu podílet,“ uvádí Petr Zemanec, jeden ze žáků letošního týmu.

Studentům je od 17 do 20 let a práce na projektu začala už v září minulého roku. Letos v lednu odstartovala praktická realizace. Prvním krokem bylo zesílení karoserie, posléze došlo na odstranění střechy a vyrobena byla zadní stěna společně s bočními okny kabiny. Mountiaqu nechybí ani naviják, pro který byl vytvořen speciální držák, jenž snese enormní zatížení v terénu.

A největší výzva? Prý integrace plně funkčního zadního výklopného víka na konci ložné plochy. Také Mountiaq dostává na zádi nápis namísto tradičního loga, stejně jako je tomu u modelů Scala či Kamiq.

Ve srovnání s Kodiaqem Scout narostla světlá výška o deset centimetrů, čehož bylo mimo jiné dosaženo i montáži sedmnáctipalcových kol Rockstar II a pneumatik s obzvláště vysokým terénním vzorkem. Studie žákovského vozu se zatím neukazuje v celé své kráse, ale víme, že má rozvor 2788 milimetrů a pod kapotou pracuje zážehový dvoulitrový čtyřválec TSI o výkonu 140 kW.

Naviják však není jediným dobrodružným prvkem. Studenti lákají také na vysoko vyvedené sání, světelnou rampu na střeše či přední ochranný rám. Auto je zhotoveno v oranžovém lakování a třešničkou na dortu je osvětlená ložná plocha, pod níž jsou skryté úložné prostory.

Už příští týden se o Škodě Mountiaq dozvíme veškeré podrobnosti, bude totiž oficiálně představena světu. A my budeme mít unikátní příležitost tento stroj vyzkoušet na vlastní kůži!

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Doporučujeme

28. 5. 2019 09:51
Nic moc ..
Zase pickup? A zase na kodiaqu? Jak originalni. Kolikaty uz je to "prototyp", u ktereho v podstate jen urizli strechu?
Kdyby to aspon bylo na bazi silnicniho auta (ale poradne, ne jako funstar) Felicie Pickup, zvlast ve verzi freestyle nebo fun, mely urcity puvab.