Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Volkswagen California Concept: Už jsme v něm seděli. Je klasický i revoluční

Jan Faltýsek
Diskuze (1)

Těsně před Caravan Salonem 2023 jsme byli v Düsseldorfu u světové premiéry nového konceptu Volkswagenu California. Je větší, má dvoje posuvné dveře a plno vychytávek.

Jeden z nejstylovějších modelů značky, po kterém touží mnoho milovníků dobrodružného stylu života. Volkswagen California Concept je téměř totožný se sériovou podobou vozu, který přijde na trh v roce 2024. Slibuje revoluci v oblasti obytných vozů, přestože se drží tradičního stylu i hodnot předchozích generací.

Výroba aktuální generace California 6.1 bude brzy zastavena. Novinka vychází z prodloužené verze Multivanu T7, je tedy delší a širší než předchůdce. Stále se však vejde do výšky 2 metrů, takže problémů s parkováním se bát nemusíte.

Nástupce se již bude vyrábět na základu delší verze Multivanu T7, tedy na inovované platformě MQB Evo. Nový model bude ještě lepší v duálním využití – jako každodenní dodávka snadno přeměnitelná na komfortní karavan pro dlouhé dobrodružné cesty.

Dvoje posuvné dveře, nový koncept kuchyně

Změnou, která zásadně ovlivní užívání vozu, je druhý posuvný panel dveří na straně řidiče. Tato změna umožnila vyvinout nový koncept kuchyňky. Vysouvací modul slouží jako venkovní kuchyňská linka. Tím také uvolňuje vnitřní prostor a umožňuje snadný přístup k lednici i kuchyňským potřebám z venku. Vůz je tak rozdělen na 3 prostory: obývák, ložnice a kuchyňka.

California Concept přináší také inovativní světelné prvky. Interiér je vybaven ambientním osvětlením integrovaným do střešního rámu okolo celé stropnice. Kromě toho je na kuchyňském modulu umístěna vyjímatelná stolní lampa. A k ramenům markýz je připevněno venkovní osvětlení.

Video se připravuje ...

Střešní stan má lehký hliníkový kryt a tří vrstvy. Velké panoramatické okno vpředu umožňuje skvělý výhled. V interiéru stanu na střeše jsou USB zásuvky a LED osvětlení. Matrace na posteli je uložena na pružinových deskách pro maximální pohodlí.

Nabízí i další praktické funkce, jako je vysouvatelný stůl, přenosný elektrický gril a venkovní elektrická přípojku. Koncept v sobě ukrývá také sprchu, kterou však sériová podoba mít nemusí.

Vše se ovládá na jednom tabletu

Ovládání střešního stanu a mnoha dalších funkcí je možné pomocí tabletu umístěného vedle kuchyňského modulu. Stejně tak lze pomocí něj ovládat osvětlení, ledničku a topení nebo zkontrolovat stav vodních nádrží a napájení. Tablet lze vysunout a naklonit, takže slouží i jako monitor pro sledování filmů.

Co se týče pohonu, VW zatím neprozradil podrobnosti, ale vzhledem k náznakům o eHybridu a plánům na využití "všech možných pohonů" můžeme od začátku očekávat shodné motorizace se současným multivanem. Tedy dieselový, benzinový i plug-in hybridní pohon.

Hybrid časem nahradí čtyřkolku

Zřejmě jediný hlavní důvod, proč ještě chtít vycházející generaci 6.1, je možnost pohonu všech kol. I to se však pravděpodobně změní. Časem by totiž měla řada T7 dostat (kromě plug-in hybridu) také hybrid, kdy elektromotor bude pohánět zadní kola.

California Concept představuje novou éru v luxusních obytných dodávkách. S nástupem ekologických pohonů a moderních technologií se otevírají nové možnosti pro komfortní a šetrné cestování.

Jeho historie sahá až do roku 1988, kdy byl představen první VW California na platformě T3. A dobrodružný život s Volkswageny začal už u první generace T1, kterou proslavila éra hippie.

Jan Faltýsek
Diskuze (1)

Doporučujeme

25. 8. 2023 19:04
Dobrodružství?
Jaképak dobrodružství, když tam dojedeš autem. Pěkně krosnu na záda, se spacákem a karimatkou a do míst, kde dávají lišky dobrou noc. California je jen malý karavan.