Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Obytný vůz jako regulérní byt. Dokonce i se stíněnou přední verandou!

Mirek Mazal
Diskuze (3)

Ohromující obytný přívěs může být srovnáván s regulérním bytem na kolech. Vůči nulovým kompromisům v bydlení byla nastavena cena šplhající do stovek tisíců dolarů čili milionů korun.

Po dvacetiletých zkušenostech s výstavbou obytných domů vznikla americká firma Movable Roots (MR) se sídlem v Melbourne. Floridská společnost byla založena před pěti lety, od té doby zákazníci neznají hranice nemožného a naopak mohou konfigurovat pojízdné obydlí podle vlastních představ a hloubky kapes.

Názorným příkladem dostupných možností je Culp neboli zámek na kolech vybavený i stíněnou verandou. Nekompromisní byt posazený na kola má opravdu vše v souladu se smělým vkusem majitelů. Kompletně zařízený domov je připevněn na dvanáctimetrovém přívěsu od MR, který zabírá jízdní pruh do šířky 2,5 metru. Připočítáním dalších 60 centimetrů možného rozšíření stavby roste v každém kempu skutečné panské sídlo mezi ostatními karavany.

Úctyhodný prostor uvnitř dosahuje 46,4 metrů čtverečních obytné plochy, což překonává řadu bytů stabilně obývaných někdy i spokojenými rodinami. Culp navíc poskytuje využití každého milimetru, ve výsledku reálná dispozice interiéru působí větší než na papíře. Jedním z povedených nápadů nad všemi kempovacími standardy je krytá přední veranda dostupná celý rok, vlastní venkovní posezení nemá řada mnohem větších a žádanějších nemovitostí.

Video se připravuje ...

Za odpočinkovou vnější částí navazují plnohodnotné vstupní dveře vedoucí rovnou do velké kuchyně. Kuchař má opět k ruce kompletní výbavu odpovídající modernímu kuchyňskému koutu na trvalé adrese tj. varná deska, trouba, dřez, mikrovlnná trouba, lednice, mrazák, úschovna potravin atd.

O pár kroků dále začíná obývací pokoj vyhrazený sedačkou a velkoplošnou televizí zavěšenou nad elektrickým krbem. Oheň velmi rychlé vytvoří útulné teplo domova i během nepříznivého počasí k pobytu venku. Škaredé počasí zcela nahrazuje téměř lázeňská koupelna v zadní části karavanu. Nájemníci zde mohou trávit čas v masážní vaně, přičemž moderní toaleta eliminuje nároky na množství odpadní vody.

Úplně na konci osmikolového zámku je manželská ložnice, umístění za koupelnou odděluje denní ruch od nočního či odpoledního lenošení. Pod postelí pro dva jsou další ukryté šuplíky navazující na kvalitně vestavěný nábytek v celém Culpu. Nad hlavní ložnicí se nachází jeden ze dvou velkých loftů plně dostačující například na kancelářské povinnosti, do patra se dobře vejde i pokoj pro hosty nebo sklad (ne)potřebných věcí.

Celé horní patro je přístupné po schodišti umístěném naproti kuchyni. Místo pod nášlapy schodů nezabralo nic jiného než vestavěné schránky. Jeden roh Culpu patří pračce a na ní položené sušičce, povinné elektrické služebnictvo sahá od podlahy přízemí až ke stropu.

Barevné tónování vnějších i vnitřních částí chlouby MR vychází z přání platícího zákazníka, ukázková světle modrá s jemnou hnědou a bílou odpovídá klidné variantě neobyčejně velkorysého obytného přívěsu. Mnoho variant skýtá i výběr prvotřídních materiálů.

Dům na kouli odpovídá ceně, faktura na 225 tisíc dolarů není chyba, i když 5,3 milionu Kč se může jevit jako nadhodnocená suma. Důležitou roli hrají příplatky, ačkoliv méně majetní zájemci mohou ušetřit, protože základní částka za Culp od Movable Roots začíná o 37 tisíc níž (4.453.532 Kč).

Mirek Mazal
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - petr petrumr
16. 6. 2022 16:56
Re: Unimobunka
na buňky potřebuješ stavební povolení.
16. 6. 2022 11:22
koukám na titulní fotce exteriér hnus
Tak jsem myslel aspoň interiér, že bude hezčí. Nebyl. Které designerské hovado toto vymyslelo?? A jestli je dnes takový většinový vkus tak já se loučím, nashledanou v lepších časech.
16. 6. 2022 08:13
Unimobunka
Unimobunka na podvozku. Objavili Ameriku.