Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Odbory podaly návrh na konkurz švédské automobilky Saab

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Dva odborové svazy podaly návrh na konkurz problémového švédského výrobce osobních automobilů Saab kvůli nevyplaceným mzdám. Oznámili to představitelé odborů.

"Návrh je cestou, jak zajistit, aby naši členové nepřišli o peníze, na které mají právo," uvedla předsedkyně svazu Unionen Cecilia Fahlbergová. Žádný ze zaměstnanců Saabu dosud neobdržel srpnovou mzdu, upozornila agentura Reuters.

Švédský soud minulý týden zamítl žádost Saabu o ochranu před věřiteli a vyjádřil pochybnosti o možnosti firmy získat nové peníze k přežití. Saab v pondělí podle očekávání podal proti rozhodnutí soudu odvolání.

Automobilka rovněž uvedla, že si zajistila překlenovací úvěr 70 milionů eur (1,7 miliardy Kč). Firma doufá, že tento úvěr pomůže přesvědčit soud k poskytnutí ochrany před věřiteli.

Výroba v Saabu byla v dubnu zastavena, protože její dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům. Majitelem Saabu je společnost Swedish Automobile. Ta se začátkem loňského roku dohodla na koupi Saabu od americké General Motors za 400 milionů dolarů (přes sedm miliard Kč). Dohoda tehdy zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.

Firma Swedish Automobile uzavřela v červnu dohody o dlouhodobém financování Saabu s čínskými společnostmi Zhejiang Youngman Lotus Automobile a Pangda Automobile Trade. Saab v pondělí uvedl, že očekává brzké schválení těchto dohod čínskými úřady.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Avatar - Ada je zase tady
13. 9. 2011 08:37
Amen
Automobilky vznikaji a zanikaji. Rozhlednete se po Evrope, kolik jich za poslednich 60 let bylo. Nektere to maji za sebou, jine to jeste ceka...