Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel Speedster končí. Nástupce na obzoru.

Ondřej Láník
Diskuze (15)
Roadster s nekompromisní karosérií, minimalistickou výbavou a nízkou hmotností vznikal do předminulého čtvrtka v dílnách Lotusu. Od té doby se příznivci značky mohou pouze těšit na jeho nástupce, který ale už nebude mít s Lotusem mnoho společného.

V záplavě velkosériových Opelů byl v roce 2000 představen ojedinělý automobil se sportovní karosérií, která měla hodně blízko k závodnímu stroji. Rozsáhlé využití hliníku na podvozku, kompozitový skelet karosérie a laminátové povrchové díly umožnily udržet pohotovostní hmotnost atmosférické verze 2.2 16V na 870 kg, těžiště vozu bylo navíc umístěno velmi nízko (výška automobilu pouze 1117 mm) a díky uprostřed uloženému motoru byla největší hmota vozu také takřka ideálně koncentrovaná uprostřed.

Opel plánoval výrobu desetitisícové série, ve skutečnosti pro něj Lotus vyrobil asi sedm tisíc Speedsterů.

Nástupce již klepe na dveře. V roce 2006 by se měl do Evropy dostat nový roadster, který ale už nebude vyvíjen a vyráběn ve spolupráci s Lotusem, nýbrž má mít koncernovou platformu a pravděpodobně také civilnější chování, které osloví více zákazníků.

Jeho podoba by mohla vycházet z amerického roasteru Saturn Sky, jehož fotografie jsou v naší galerii.

Naše zkušenosti se Speedsterem 2.0 Turbo (147 kW), který dokázal zrychlit z 0 na 100 km/h za 4,9 s, si můžete přečíst v testu Auto.cz z roku 2003.

Ondřej Láník
Diskuze (15)