Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opely Meriva a Zafira nahradí dva crossovery

David Bureš
Diskuze (3)
Prodeje Merivy a Zafiry v současnosti klesají. I z toho důvodu budou tato MPV nahrazena crossovery.

Prodejní úspěch crossoverů znamená, že typická MPV pomalu vymírají. V budoucnu chystá na tomto poli výměnu také Opel – nástupci MPV Meriva a Zafira se v roce 2016 mají stát crossovery. Tvrdí to server Automtoive News Europe s odvoláním na šéfa Opelu Karla-Thomase Neumanna.

Nahrazení MPV crossvery má ryze pragmatický důvod – prodej velkoprostorových aut klesají. Podle statistik výzkumné společnosti JATO Dynamics evropské prodeje Zafiry loni klesly o 11 procent na 85.386 prodaných kusů, Meriva si dokonce pohoršila o 27 procent (na 56.936 exemplářů).

Nástupce Merivy a Zafiry Opel vyvíjí ve spolupráci s francouzským koncernem PSA Peugeot-Citroën. Auta použijí platformy i motory z francouzské dílny. Použití techniky od PSA má dva důvody – sníží to náklady, Opel navíc podle Neumanna nemá k dispozici vlastní platformu vhodnou pro MPV. Nová Zafira se navíc bude vyrábět u PSA – v továrně Sochaux, naopak nová Meriva bude stejně jako ta dnešní vznikat v závodě Opelu ve španělské Zaragoze.

Zatímco MPV od Opelu techniku z dílny PSA použijí, u nové Corsy plánované pro rok 2018 dá německý výrobce přednost vlastním zdrojům. Plán na použití techniky Peugeotu 208 vzal za své, místo toho příští Corsa má sdílet platformu s Opelem Mokka. Pro značku je totiž výhodnější využít platformu ze zásob koncernu General Motors, aby mohlo do auta zakomponovat všechny své motory a další techniku.

Podle informací německého časopisu Auto Bild pracuje Opel ještě na velkém crossoveru, který se stane vlajkovou lodí značky. Vedení značky ale tyto informace zatím oficiálně nepotvrdilo. Podle Auto Bildu má nový model dorazit na trh v roce 2017, cenou se zařadí lehce nad Insignii.

V současnosti Opel nabízí dvojici SUV – malou Mokku a kompaktní Antaru. I přes úspěch vozů této kategorie zatím není jisté, zda se Antara dočká nástupce. Tomuto sourozenci Chevroletu Captiva se totiž prodejně příliš nedaří.

David Bureš
Diskuze (3)
Avatar - 3_diamanty
16. 4. 2014 14:06
skusim si tipnut
ale stavim sa ze casy MPVeciek sa raz este vratia.... momentalne su dost pod palbou crossoverov a chapem ze vyrobca nemoze subezne ponukat 3 crossy velkostne podobnych s dalsimi 3 mpv-eckami.. to by asi sposobilo kanibalizaciu. Treba nieco "vyhodit" a je uplne idealne vyhodit MPV a skusit ich nahradit crossmi ktore prave letia.... touto cestou zrejme pojde aj espace....

Aj ja si este pamatam .... nie je to tak davno co predajny boom zaznamenali auta typu SUV ako su RAVka, vitara, sportage, CRV HRV ML, X5, a podobne.... dovtedy predtym kazdy kupoval limuziny , kombiky alebo mpv ..... a zrazu kazdy chcel a musel mat SUV ..... prisla moda kdejakych SUVeciek........ teraz chce zase kazdy crossover ale casom tento boom tiez trosku uz opadne .... a situacia sa podla mna vrati do normalu a niektore znacky opat zacnu "reinkarnovat" stare zname MPVecka a ponukat klasicke mpv..... crossover nikdy neponukne vzdusnost a priestornot MPV a zrejme ani lacnejsi nebude... cesty su stale lepsie.... takze vyhoda vyssich podvozkov sa zacne v buducnosti v tych vyspelejsich statoch stale viac a viac stracat.. a casom aj crossovery dosiahnu svoj "strop".... bum bac a oapt pridu zmeny na trhu.. a zase kazdy bude chciet MPV ..... taky je neuprosny zakon trhu... zivot je zmena ale v urcitych intervaloch sa opakujuca zmena ... a raz sa MPV s velkou slavou zase vratia a aj sedany a miniauta :yes: trh sa casom nasyti tymi "terennymi vajickami" a opat budu ti najvacsi frajeri zase jazdit v sedanoch alebo mpv :yes:
16. 4. 2014 12:55
Problem - vysoke cena, nikoliv nezajem o MPV
Presto ze Opely mam velice rad v tride malych MPV jsem koupil C3 Picasso, protoze cena pri shodne vybave byla asi o 100 tis nizsi. :-(
Avatar - nalimer
16. 4. 2014 11:32
"crossover"
Peugeot prezýva svoje jemne vyvýšené MPV 3008 ako "crossover". Predpokladám, že tu niekde bude cesta aj pre zafiru a merivu.
Inak jeden detail - ďalšia Zafira nepríde na trh skôr, ako koncom roka 2017!