Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ostrá Toyota GR Corolla může být výkonnější a dostupnější než GR Yaris

Ondřej Mára
Diskuze (38)

Pětidveřový hatchback by měl stejně jako GR Yaris nabídnout pohon všech kol a manuální řazení, výkon by však měl vyrůst až na 300 koní, zatímco cena má nepatrně klesnout.

Automobilka Toyota začala tvořit svou sportovně orientovanou rodinu modelů s označením „GR“ představením dlouho očekávané GR Supry. Poté následoval všemi opěvovaný hot-hatch GR Yaris, nedávno bylo představeno sportovní kupé GR86 a další na řadě by snad měla být vrcholná Toyota GR Corolla.

Ta bude podle informací japonského webu CarSensor prvním GR modelem postaveným na platformě GA-C a současně by se mohla stát nejpopulárnějším, respektive nejprodávanějším modelem z řady GR. Vedle výrazného vzhledu a skvělých jízdních vlastností by totiž mohla nabídnout i vyšší výkon a nižší cenu než GR Yaris, po kterém se jen zaprášilo.

Video se připravuje ...

Zákulisím automobilky přitom již delší dobu koluje informace, podle které bude vrcholná GR Corolla osazena stejným 1,6litrovým tříválcem, který je i pod kapotou GR Yarisu. Ten je v Evropě naladěn na působivých 261 koní, v Japonsku se z něj však povedl vydolovat až 272 koní, což je s ohledem na tři válce a objem 1.6 litru velmi působivá hodnota.

Všichni jsme si mysleli, že motor už nenabízí příliš mnoho prostoru k dalšímu zvyšování výkonu, v Toyotě však padlo rozhodnutí, že pro model GR Corolla by měl být výkon ještě nepatrně zvýšen. A cílem by mělo být cca 300 koňských sil.

Motor by měl být spojen s manuální šestistupňovou převodovkou, vybavenou systémem automatických meziplynů, a výkon bude opět putovat na systém pohonu všech kol – zřejmě odvozený z menšího GR Yarise. Japonský web CarSensor totiž mluví také o převzatých jízdních režimech upravujících rozdělení točivého momentu mezi nápravami.

Snad nejzajímavější informace se však točí kolem ceny. Zatímco GR Yaris se na japonském trhu prodává za cenu v rozmezí 3,96 až 4,56 milionu japonských jenů (cca 787.500  až 906.800 Kč), větší, praktičtější a zřejmě i výkonnější GR Corolla by se měla cenově pohybovat v rozmezí 3,5 až 4 miliony jenů (cca 695.900 až 795.300 Kč).

Vedle pětidveřového hatchback by se však GR Corolla mohla představit také v praktičtější verzi kombi. Zatím se však jedná pouze o spekulace, které je potřeba brát s jistým odstupem. Pokud by se ale potvrdily, bude nejspíš GR Corolla dalším velkým hitem.

Ondřej Mára
Diskuze (38)

Doporučujeme

Avatar - wakantanka
26. 4. 2021 08:23
Re: Cena
Pravda, moja chyba GTX, hojne ich jazdilo aj rally, jednu červenú preháňal aj J. Béreš starší a potom si poskladal Quattro :D
23. 4. 2021 23:28
Re: Cena
Jedna technická - a ono se tady smí "pindat" jenom, když si to koupíš? A navíc je tvoje úvaha pitomost na druhou - proč bych si měl kupovat auto, proti kterému údajně budu "pindat"? :-[] :-[] :-[]
Avatar - speedfred
23. 4. 2021 18:09
Re: Cena
Nemyslel si GTX/GTR ? Ju som mal a to bola poctivá štvorkolka.
Avatar - Mikesus
23. 4. 2021 16:59
Re: Cena
Tady ty palce nalitaly všem během chvilky. To neřeším.
No je to rychlejší oktavka, která by byla dražší a pomalejší. Ale i srovnání s aktuálním 2.0HSD, které začíná na nějakých 700tis, tohle by údajně bylo od cca 790tis. Coz není takový rozdíl na tom jaký by byl dynamický rozdil.
Avatar - lamal
23. 4. 2021 14:02
Re: Cena
samoška, teraz uz je kazda atmosfera slaba ... az na spacestar, tam je este asi dostatocna