Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Padnul další zbytečný rekord na Nürburgringu. Drží ho brutální Rimac Nevera

Matyáš Kunst
Diskuze (26)

Nejrychlejším sériově vyráběným elektromobilem na okruhu v Nürburgringu je Rimac Nevera. Díky výkonu přesahujícím 1900 koní překonal rekord Tesly přibližně o 20 sekund.

Přetahovaná o titul nejrychlejšího sériově vyráběného elektromobilu na okruhu v Nürburgringu mezi automobilkami Porsche a Tesla zaznamenala zásadní obrat. Byl to právě Model S ve verzi Plaid, který od června letošního roku žebříčku vévodil s časem 07:25:23 minut, avšak nyní do hry vstoupil nový účastník. Chorvatský výrobce Rimac s elektrickým hypersportem Nevera legendární trať zvládl o celých 20 sekund rychleji! Přesto je třeba si uvědomit, že zde srovnáváme monstrum s výkonem téměř 2 tisíce koní s luxusním rodinným sedanem.

„Nevera v mnoha ohledech znovuobjevila svět hypersportů - přináší nové technologie, nové schopnosti a novou úroveň výkonu. Nejjednodušší způsob, jakým můžeme demonstrovat její schopnosti, je vyjet na trať a překonávat rekordy. Přesně to jsme v roce 2023 opakovaně dělali,“ řekl ke stanovení rekordu Mate Rimac, zakladatel a generální ředitel automobilky Rimac.

Chorvatský závodník Martin Kodrić zvládl s Neverou standardní konfiguraci trati za 07:05:29 minut a zkrácenou verzi za 07:00:92 sekund. „Během tréninků v tomto týdnu jsme měli složité povětrnostní podmínky a pro finální pokus jsme si zřejmě vybrali jeden z nejteplejších dnů na trati v tomto létě,“ popisuje Kodrić. 

„Jízda s tímto vozem po Nordschleife byla opravdu vzrušující, ať už šlo o bláznivý start, kdy se výkon 1914 koní precizně rozděloval mezi všechna čtyři kola, nebo o přišlápnutí akcelerátoru k podlaze na dvoukilometrové rovině, kde se rychlost pohybovala vysoko nad 390km/h,“ dodal závodník týmu Teo Martín Motorsport.

Video se připravuje ...

Na oslavu velkého úspěchu Rimac vytvořil speciální limitovanou edici modelu Nevera s označením „Time Attack“, které bude vyrobeno pouhých 12 kusů. Každý z nich bude disponovat speciálním lakováním, které odpovídá vzhledu vozu z Nürburgringu.

Ačkoliv jde o pozoruhodný výkon, nejrychlejším sériovým automobilem na německém okruhu zůstává Mercedes-AMG One, který v listopadu minulého roku dosáhl času 06:35:18 minut. Na první příčku jen těsně ztrácí Porsche 911 GT2 RS MR a Mercedes-AMG GT Black Series s časy 06:43:30 a 06:48:04 minut. 

Matyáš Kunst
Diskuze (26)

Doporučujeme

Avatar - kuk
25. 8. 2023 12:27
Blábol, auto mělo omezovač na 350 km/h kvůli gumám.
Na videu je vidět maximálka myslím 352 km/h. Nevera má maximálku snad přes 400 km.
Avatar - kuk
25. 8. 2023 12:22
Re: Nevím, školy na to nemám, ale
Přesně. Pan pisálek zase udělal mizernou práci. Ať radši píše o *** ředkvičky než vo autech. Lol.
Avatar - kuk
25. 8. 2023 12:19
Re: zdravíme do redakce
Přesně. Doufám že brzo uvidíme další nadšený report o pokoření rekordu s Fóbii nebo Skálou. :))
V redakci maj asi mindrák, kterej se dál nafukuje. Ha ha.
Avatar - kuk
25. 8. 2023 12:10
Tak proč o tom vůbec píšete když je to zbytečný? Lol
Asi to až tak zbytečný není když vás to zajímá. :))) Možná by to chtělo si začít ty mindráky léčit.
Avatar - Barrichello
25. 8. 2023 11:07
Re: Jak zazehnout flejm?
HAHA, nikdo nic nebombardoval, fanatiku, prostě se blbě zažehly motory jak neměly, tak to prostě narazilo. Stane se. Lunární program pokračuje dál stejně jako všechny další kosmické projekty.