Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Papež pofrčí elektromobilem. Vatikán dostane flotilu Volkswagenů ID

Ondřej Šámal
Diskuze (4)

Nejmenší stát světa, jenž je sídlem papeže, začne od roku 2024 využívat flotilu elektrických volkswagenů. Vatikán si totiž dal závazek, že flotila jeho vozů bude do roku 2030 klimaticky neutrální.

Zatímco ještě do konce 19. století byli papežové nošeni na nosítkách ve tvaru trůnu, tzv. Sedia gestatoria, s rozvojem automobilismu hlava katolické církve přesedlala na motorizovaná čtyři kola. Teprve až s pontifikátem Poláka Karola Józefa Wojtyły,který po zvolení převzal jméno Jan Pavel II.,se však objevil pojem papamobil.

Ten symbolizuje speciálně upravený automobil s otevřenou, později uzavřenou (po atentátu na zmíněného Jana Pavla II. v roce 1981) kabinou, kterým papež jezdí mezi své příznivce. I tahle kategorie se dříve či později dočká plné elektrifikace, kterou již dnes následuje část „svatého“ automobilového parku.

Volkswagen totiž s Vatikánem uzavřel dohodu, podle níž mu dodá flotilu zhruba 40 lokálně bezemisních modelů ID.3, ID.4 a ID.5. S nimi představitelé katolické církve a její zaměstnanci začnou jezdit již od začátku příštího roku. Zařazení elektrických vozů je součástí plánu Vatikánu na přechod na uhlíkově neutrální vozový park, který by měl být dokončen nejpozději v roce 2030.

Prvními vlaštovkami se stala dvojice šedých Volkswagenů ID.3 Pro Performance po modernizaci s elektromotorem o výkonu 150 kilowattů umístěným vzadu a akumulátorem s využitelnou kapacitou 58 kWh, jejímuž převzetí byl osobně přítomen současný papež František (vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio) původem z Argentiny. Ten se mimochodem stal prvním jezuitou, který dosáhl na tento post. Je také prvním papežem z Ameriky a jižní polokoule v historii, přičemž se od dob Řehoře III., který papežský post zastával v 8. století, stal také první hlavou katolické církve, která se nenarodila a nevyrostla v Evropě.

Video se připravuje ...

Součástí několikaleté dohody je i postupná obměna flotily. Ta tedy v následujících letech přivítá další zástupce rodiny Volkswagenů ID., která aktuálně vedle výše zmíněných modelů zahrnuje také stylový a praktický minivan ID. Buzz v osobní i užitkové variantě s přídomkem Cargo a vrcholný liftback ID.7  téměř s pětimetrovou délkou.

Ondřej Šámal
Diskuze (4)

Doporučujeme

17. 11. 2023 12:50
Papež pofrčí elektromobilem...
...úplně stejně, jako frčel na těch dvou harleyích a s Huracanem, které také dostal. :-)
17. 11. 2023 07:41
Re: Papež má v hlavě prázdno ...
ty ses postizenej komunistickym materialismem wine
Avatar - Radovan Krejčíř
16. 11. 2023 21:14
Divný
Proč ne.
Avatar - WinDiesel
16. 11. 2023 20:58
Papež má v hlavě prázdno ...
.. a i ty baterky se jim vybijou :-[]