Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pevná Tesla zachránila posádku před padlým stromem

Mirek Mazal
Diskuze (19)

Vzrostlý strom zavalil Teslu. Zásah přímo přes čelní okno a střechu zázračně nikoho nezabil, vyděšená posádka vděčí za život pevné konstrukci elektromobilu. 

Nedávné série extrémních bouří v Kalifornii usmrtily desítky osob. Smutnou statistiku málem rozšířila posádka Tesly Model 3, kterou zdevastoval vzrostlý strom. Likvidační zásah skončil zázrakem, zprávy z nemocnice naznačují záchranu obou vyděšených cestujících.

Není to poprvé, co negativní kritiku Tesly vystřídaly ódy na kvalitní kostru odolnou proti brutální nehodě. Zatímco automobilka čelí ironickým poznámkám ohledně elektroniky, autopilotů, servisů a dílenského zpracování, není pochyb o udržování lidí v bezpečí. Model 3 dokonce disponuje označením Top Safety Pick+ udělovaném americkým pojišťovacím institutem pro bezpečnost na silnicích (IIHS).

Kvalifikace do TSP+ znamená pro značku nejvyšší vyznamenání od IIHS. Pomyslná zlatá medaile patří automobilům s nejvyšším skóre ve všech nárazových testech. Kromě stability materiálů je zároveň potřeba porotě předvést dokonalé systémy pro předcházení a zmírňování autonehod, tyto asistenty musí být součástí standardní výbavy testovaného vozu.

Podle úřadu šerifa z okresu San Mateo se všechny simulované experimenty prosadily v praxi během jízdy Modelu 3 po klikaté silnici Old Honda Road poblíž Skyline Boulevard v Portola Valley. Jeden z mnoha stromů z údolí spadl přímo na čelní okno a střechu bílé Tesly. Jednalo se o vzrostlý jehličnan mnohonásobně přesahující velikost a hlavně hmotnost elektromobilu.

Vyvrácený strom zamáčkl auto do země a zůstal opřený kus nad zemí. Kmen rozdrtil přední část Tesly, ale prostor pro cestující zůstal překvapivě ušetřen tragickému konci. Došlo k zraněním, ale vůči dramatické události může pár přeživších slavit dvojí den narození. Zachráněný řidič i spolujezdec mohou děkovat za štěstí v neštěstí – sice vjeli přímo pod padající monstrum, ale pomohl dobrý úhel včetně ocelové konstrukce. Rám Modelu 3 tvoří částečně hliník, převažuje však ocel vysokopevnostních parametrů.

Video se připravuje ...

Mirek Mazal
Diskuze (19)

Doporučujeme

Avatar - 3_diamanty
26. 3. 2023 21:08
Pol metra vedla
A pisalo by sa inak a asi nie moc pozitivne ... ale ok... vsetci vieme vo co tu go...
26. 3. 2023 20:27
Re: Jako příležitostná reklama dobrý,...
Aha, už rozumím.

Možné to je jak píšeš, ale klidně je možné i to, že by naprosto stejně dopadlo úplně každé auto S klasse počínaje a Sanderem konče (to si myslím já, že strom se zastavil bez ohledu na nějaké auto, rozmáčkl by cokoliv).

Na to, abychom to rozsekli a odhalili pravdu, je příliš málo vstupních informací, zejména nevíme o co se strom v konečné pozici opravdu ve skutečnosti zastavil a opřel.
Avatar - Ji/Ri
26. 3. 2023 20:16
Re: Tak pevná a tuhá konstrukce bateriového vozu,
Jistěže.
Avatar - Ji/Ri
26. 3. 2023 20:14
Re: Jako příležitostná reklama dobrý,...
To on neví nikdy sám. Jen čekám, kdy začne hejtit sám sebe....
26. 3. 2023 19:25
Re: Jako příležitostná reklama dobrý,...
Myslel som tým, že by sa našlo dosť áut, ktoré by v rovnakej situácii dopadli horšie.