Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pick-upy na elektřinu čeká silná konkurence. Do dvou let přijedou minimálně čtyři

Stanislav Kolman
Diskuze (9)

Dnes zní segment elektrických pick-upů exoticky, v roce 2021 už půjde o nedílnou součást automobilového trhu. Minimálně v USA.

Elektrický pohon už dávno není skloňován jen v souvislosti s osobními auty na krátké městské popojíždění. A nemyslím tím jen rozmach bateriových SUV a crossoverů, ale i expanzi do světa užitkových vozidel, zejména pick-upů. Zatímco dnes jde o něco naprosto exotického, za dva roky by mělo být všechno jinak. Na silnicích se začnou objevovat električtí pracanti několika značek.

Zapamatujte si rok 2021. Právě to je termín, ve kterém se na cestách má objevit hned několik elektrických pick-upů, shodou okolností všechny ze Spojených států. Elon Musk představil svou Teslu Cybertruck, Ford už nějaký čas hovoří o elektrické F-150 a pozadu nechce zůstat ani startup jménem Rivian. A aby toho nebylo málo, čtyřlístek doplní koncern General Motors, který potvrzuje příjezd svého elektrického pick-upu rovněž za dva roky.

„GM rozumí zájemcům o tato auta a lidem, kteří do segmentu vstupují nově,“ nechal se na newyorské konferenci investorů slyšet Mary Barra, generální ředitel General Motors. „Chystáme opravdu schopný stroj, osobně jsem z něj velmi nadšený,“ dodal, žádné další podrobnosti ale neprozradil.

Americká firma přitom aktuálně elektrifikovanými modely zrovna neoplývá, spíš naopak. Po vyškrtnutí hybridního Chevroletu Malibu nemá koncern v nabídce jediné auto s tímto typem pohonu. Jedinou volbou s kabelem do zásuvky zůstává elektrický Chevrolet Bolt.

Zatím není jasné, který model poslouží coby základ elektrického pick-upu GM. Spekuluje se o Chevroletu Silverado či GMC Sierra, na oficiální potvrzení si ale ještě musíme počkat.

Stanislav Kolman
Diskuze (9)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
26. 11. 2019 10:51
Re: Tak to vám ty baterky jen tak nezlevní ...
A kdy nám napostuješ něco o prospěšné těžbě niklu, lithia a vzácných kovů? Můžeš začít Norislkem, o tom je několik krásných dokumentů jak tam enjde dýcha,t je tam zelený sníh a červené řeky. dost podobně to vypadá v Africe, Asii a Jižní americe, kde se těží další kraviny nutné pro výrobu EV nesmyslů a větrníků a solárů a navíc tžěba probíhá 30 let starým Caterpillarem či Belazem, samozřejmě na naftu :-)

EKO jak CYP
23. 11. 2019 14:38
Re: Skvělý auto
Posaďte se do toho auta, rozhlédněte se po interiéru a část toho cenového rozdílu pochopíte. Zbytek asi v první zatáčce. A to říkám přesto, že nejsem velký fanda X7. Na druhou stranu nemám nic proti elektru, třeba takový plug-in hybrid bych si klidně koupil už dnes. Ale počkám si, až se elektro naučej dělat opravdové automobilky.
23. 11. 2019 09:05
Skvělý auto
Paráda... nerez kastle nezničitelná (Musk jí říká exoskeleton - to auto nemá rám), super dojezd, levnej provoz.
O 70cm kratší nafťák BMW X7 stojí o 500 tis. víc než Cybertruck (nehledě na to, že utáhne určitě míň a nemá neprůstřelnou kastli). Proč je BMW o tolik dražší, když nemá ty ''tak drahé'' baterky jemi záhadou - vysvětlí mi to tu někdo z fosilů?? :-)
22. 11. 2019 16:29
Re: Tak to vám ty baterky jen tak nezlevní ...
No vyzkum uvadi, ze cena bude klesat o 6,5% rocne.
https://www.navigantresearch.com/…-the-next-decade
Ty jsi na to, ze cena nebude klesat, asi prisel sam, vid..

PS Neco o prospesnosti tezby ropy:
https://ct24.ceskatelevize.cz/…-cele-ekosystemy
Avatar - KANKUNEN
22. 11. 2019 15:57
Tak se vylepšuje vzduch ve městě
5timetrovým autem na hnůj za 2 mil.