Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pikes Peak 2011: Dacia Duster (on-board video)

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Třetí místo v kategorii Unlimited i v celkové klasifikaci. Tak skončila první účast speciálu Dacia Duster No Limit v letošním ročníku Závodu do oblak.

Legendární závod do vrchu Pikes Peak v americkém státě Colorado je výzvou nejen pro místní závodníky, letos se konal 89. ročník.

Jean-Philippe Dayraut se speciálem Dacia Duster No Limit dosáhl na dvacetikilometrové trati času 10:17,707 min a bronzový stupínek je pro něj i vůz bezesporu úspěchem. Nováčkovskou daň nebylo nutné vybírat, na vítězného Tajimu ztratil pouze něco málo přes 26 sekund.

Dacia Duster sklízela úspěchy dosud jen v ledové Trophée Andros, ale speciál pro Pikes Peak nazvaný No Limit se od prototypu Ice značně liší. Projekt, jehož cílem byla účast ve slavném americkém klání, byl odstartován v prosinci. Auto vzniklo za tři měsíce, na vývoji se podílel Renault Sport Technologies spolu s Tork Engineering. Motor V6 původně z Nissanu GT-R si vzali na starosti pro změnu ladiči z firmy Sodemo. Z objemu 3,8 l nakonec vykouzlili 626 kW (850 koní). Speciál váží jen 950 kg, ale nutno dodat, že vozy největších konkurentů mají i přes 1.000 koní.

Podmínky během třídenního testování nedovolily absolvovat celou trať najednou, takže měl Dayraut při závodě ztíženou pozici. Navíc, místní borci tam znají doslova každý kámen, byť většina tratě už je vyasfaltovaná. V ultrarychlých pasážích je ale stále nutné být obezřetný. 156 zatáček však šestinásobný francouzský okruhový šampion s formulemi i cesťáky a trojnásobný vítěz zmíněné Trophée Andros projel na první pokus excelentně.

Dayraut v cíli řekl: Je to nejúžasnější a nejbláznivější věc, kterou jsem kdy udělal. Směs asfaltu a štěrku vyžaduje zvláštní jezdecké schopnosti. Jsem nadšený, že jsem skončil na stupních vítězů, tedy mezi nejlepšími. Příští rok se Dacia pod slavnou horu ležící nedaleko města Colorado Springs určitě vrátí.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
5. 7. 2011 22:33
Pristi rok
tam bude renault duster, cheche