Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pikes Peak oslaví 100 let závodů. Bude u toho brutálně upravená Mazda 3 s výkonem 1200 koní

Diskuze (3)

Dne 26. června se koná stý ročník Pikes Peak International Hill Climb. Jako každý rok i tento přinese mnoho zajímavých prototypů. My se blíže podíváme na pravděpodobně nejvýkonnější Mazdu, jakou jste kdy viděli.

Novozélandský drifter Michael Whiddett, známý pod přezdívkou Mad Mike, si pro letošní ročník závodu do vrchu Pikes Peak připravil opravdovou lahůdku. Jakožto závodník, potažmo drifter, který má mnoho zkušeností s upravenými speciály mazd s rotačním motorem, na Pikes Peak vyrukuje s Mazdou 3 s čtyřrotovým Wankelovým motorem dosahujícím výkonu až 1200 koní, který bude k dispozici i v nižším tlaku vzduchu v nadmořské výšce přesahující 4000m. Vůz navíc bude pravděpodobně disponovat pohonem zadních kol, namísto pohonu předních nebo všech kol.

Na svém instagramu odhalil render speciál, který ukazuje, jak bude upravená Mazda 3 vypadat. Jelikož je Whiddett sponzorován Red Bullem, speciál bude mít samozřejmě design v barvách výrobce energetických drinků.

Pro zlepšení aerodynamiky a přítlaku je u speciálu pro Pikes Peak připraven přední splitter, výfuky vyčnívající z kapoty, dva masivní spoilery (z toho jeden pod oknem), boční prahy a také nová kola včetně obutí. Zjednodušeně řečeno úpravy, které jsou na takto náročný a prestižní závod do vrchu nezbytně nutné.

Na instragramovém příspěvku zmiňuje Whiddett další zajímavosti. Speciál totiž zůstane čtyřdveřovým včetně čtyř sedaček uvnitř vozu. Byť pravidla závodu neumožňují spolujezdce, Mad Mike při využití vozu jako showcaru bude moci svézt až tři nadšence najednou.

Stý ročník Pikes Peak International Hill Climb je naplánován na 26. června 2022 a my se již těšíme na to, jak se bude této šílené Mazdě 3 dařit.

Autor: Dominik Kovář

Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - KANKUNEN
24. 1. 2022 13:28
Re: 30 let jsem neviděl
jaj ;-)
Avatar - Emel
24. 1. 2022 12:27
Re: 30 let jsem neviděl
Sleduj Miata Cupy :-)
Avatar - KANKUNEN
24. 1. 2022 10:43
30 let jsem neviděl
závodní Mazdu.