Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Plná moc k přepisu vozidla: Co obnáší? A je třeba úřední ověření?

Marek Bednář
Diskuze (11)

Každá koupě ojetého auta s sebou nese nutnost pořídit plnou moc k přepisu vozidla, alespoň nemohou-li kupující i prodávající jít na úřad společně. Má své náležitosti, mezi které patří i úřední ověření.

Setkala se s ní spousta z nás, kteří jsme v posledních několika letech kupovali či prodávali ojeté auto – s plnou mocí k přepisu vozidla. Slouží k zastoupení jedné ze stran při úředním úkonu na pobočce registru vozidel. To znamená, že díky ní stačí přítomnost kupujícího či prodávajícího, nemusí se na úřad dostavit oba zároveň.

Zajistit přepis vozidla je povinnost prodávajícího, proto lze odhadovat, že častěji bude plnou moc k přepisu vozidla dávat kupující prodávajícímu. Opačné dohodě nic nebrání, ovšem v případě, že kupující auto nepřepíše, problémům a případnému postihu bude čelit prodávající.

Na rozdíl od formuláře k přepisu vozidla, úředně také nazývanému „převod“, který má jednotnou formu a je možné jej stáhnout např. na webu ministerstva dopravy a na registr vozidel donést předvyplněný, plná moc žádnou stanovenou formu nemá.

Musí však mít určité náležitosti, aby ji úřad uznal. Samozřejmostí je jednoznačná identifikace zmocnitele a zmocněnce, tedy kromě jména např. i bydlištěm, rodným číslem nebo číslem osobního dokladu. Potřebná je i přesná identifikace vozidla, kterého se bude převod týkat – kromě značky a typu je nutno přiložit také VIN – a do plné moci uvést, že zmocňuje k převodu či přepisu daného vozidla.

Konečně musí obsahovat úředně ověřený podpis zmocnitele. Ověření lze získat na každém Czech Pointu, které člověk nejsnáze najde na poště; zmocnitel přijde, před zraky pracovníka přepážky plnou moc podepíše a ten na ni nalepí ověření a opatří ho kulatým razítkem.

Pro ověření není nutno, aby byly na plné moci vyplněny údaje zmocněnce, ani aby zmocněnec byl přítomen. Zmocnitel totiž žádá o ověření svého vlastního podpisu; podpis zmocněnce na plné moci k převodu vozidla není vůbec nutný.

Vzor plné moci k přepisu vozidla si můžete stáhnout ZDE.

Kromě plné moci a vyplněné Žádosti o zápis změny vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla, jak se zmíněný formulář jmenuje, bude úřad vyžadovat i technický průkaz vozidla a osvědčení o registraci (tzv. malý techničák), nebo pokud vůz už má nové osvědčení o registraci vozidla vydané po 1. lednu 2024, pouze tento jeden průkaz. V každém případě, po zápisu změn úřad vydá osvědčení o registraci v novém formátu.

Protokol z evidenční kontroly či z plné technické kontroly ne starší než jeden rok už není třeba mít s sebou fyzicky, úřad si je dohledá elektronicky. Poplatek za přepis vozidla činí 800 korun v případě, že vozu zůstanou stávající registrační značky; pokud budete chtít nové, je třeba si připravit 1.250 korun.

Podobnou plnou mocí je třeba se na registru vozidel prokázat třeba i v případě, že jste z vozu ztratili registrační značku a k vyřízení výměny posíláte na úřad např. člena společné domácnosti. V takovém případě ale nemusí být plná moc úředně ověřená, stačí podpis zmocnitele. Ostatní náležitosti jsou obdobné jako u plné moci k přepisu vozidla.

Marek Bednář
Diskuze (11)

Doporučujeme

8. 1. 2024 09:44
Re: zhořklo v puse. Je plný neúplných informací i dat
Informace a podklady k převodu vozidla jsou dané zákonem. Nejsou složité a docela jasně popsané. Každý úřad, než se na něj vydáte, vám po telefonu informace bezplatně poskytne. Psát hlouposti na internet jako je tento článek, kterých se lidé chytnou a s hlavou nahoru jdou na úřad je český fenomén. Pak jim spadne brada a jsou naštvaný na úředníky. Sami si informace ověřuje málokdo. Teda skoro nikdo.
2hý odstavec - chyba "problémům a případnému postihu bude čelit prodávající."
3tí odstavec - chyba "úředně také nazývanému „převod“"
4tý odstavec - chyba " či přepisu daného vozidla"
6tý odstavec - chyba "podpis zmocněnce na plné moci k převodu vozidla není vůbec nutný."
Vzor plné moci v odkazu je další vtip. Záležitostí plných mocí se zabývá Správní řád.
8mý odstavec - chyba "Poplatek za přepis vozidla činí 800 korun v případě, že vozu zůstanou stávající registrační značky; pokud budete chtít nové, je třeba si připravit 1.250 korun."
Chybí informace o Zelené kartě. Informace o právnických osobách atd.
K detailům se vyjadřovat nebudu. Jak jsem psal. Článek je velmi matoucí.
Avatar - lyon667
4. 1. 2024 10:39
Re: zhořklo v puse. Je plný neúplných informací i dat
Od 1.1. měl být v provozu nový registr vozidel jako náhrada za velký technický průkaz. Doteď v registru spousta údajů a dat chybí. Jak můžete chtít po někom podávat správné informace, když ani samy státní úřady a systémy nefungují tak, jak by měly?
4. 1. 2024 07:00
Plná moc k přepisu vozidla v registru
Chtěl bych jenom uvést na pravou míru chybu v článku. Na úřadě se při přepisu nepředkádá žádná kupní smlouva. Úřad nemá žádná právo ji vyžadovat a není ani uvedena mezi doklady, které mají žadatelé předkládat. Kupní smlouva je právní úkon mezi prodávajícím a kupujícím a úřadu do ní zhola nic není.
3. 1. 2024 23:23
přepis
tak si to uvedeme na pravou míru, neověřuje se plná moc, ale pouze podpis, takže může být ověřen třeba i prázdný papír, úředníka nezajímá obsah, to je zas je další věc, kterou státní úředník vymyslel, ale nedomyslel.
Avatar - Stejsn
3. 1. 2024 20:55
Je dobré se domluvit s kupujícím
aby po přepisu na plnou moc od prodávajícího poslal fotku velkého techničáku s provedeným přepisem.