Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Počet malých SUV roste, své zástupce chystají i asijské značky

David Bureš
Diskuze (6)
Své zástupce v segmentu malých SUV připravují další čtyři značky z Japonska a Koreje – Toyota, Honda, Hyundai a Kia.

Malá SUV v současnosti na evropských trzích zažívají prodejní boom, a tak je logické, že do tohoto segmentu míří i další automobilky. Třída se zaplňuje novými zástupci, konkurence je tak čím dál tím větší.

Analytická společnost IHS Automotive předvídá, že v roce 2016 se na evropských trzích prodá 582.790 malých SUV. To je takřka dvojnásobek proti dnešku, letos se má dle odhadu této firmy v Evropě prodat 307.300 kusů tohoto druhu aut.

V současnosti mají své zástupce mezi malými SUV především evropské značky, Japonce zastupuje Nissan a jeho Juke. Ten je velice úspěšným modelem, mezi malými SUV patří mezi nejprodávanější auta. Podle IHS se letos na starém kontinentu prodá 86.151 kusů Juku, lepší má být jen Dacia Duster (s 92.136 prodanými kusy).

V poslední době v segmentu expandují hlavně Evropané, (na trhu již jsou Opel Mokka, Peugeot 2008 nebo Renault Captur), v příštích letech je v expanzi nahradí Asiaté.

Kia už ve Frankfurtu předvedla svoji vizi takového modelu konceptem Niro. Vedení jihokorejské značky do konce roku definitivně rozhodne, zda se auto začne prodávat. Zatím se hovoří o zahájení výroby v roce 2015, SUV by v nabídce značky patrně nahradilo dnešní MPV Venga.

Malé SUV připravuje i Hyundai. Marketingový ředitel evropského zastoupení značky Mark Hall tvrdí, že není otázkou, zda takový automobil přijde, ale kdy. Technika auta by byla sdílena s Nirem.

Vedení Hyundai nicméně upozorňuje na problém, který může automobilky trápit. Konkurence v této třídě roste, výrobci tak na malých SUV nemusí tolik vydělávat.

Dalšími Asiaty do party jsou Toyota a Honda. Toyota chce SUV nahradit neúspěšný crossover Urban Cruiser. SUV od Hondy (pokud dostane zelenou) bude odvozeno od Jazzu, jeho podoba by měla vycházet z letošního konceptu Urban.

Asijské značky ale nejsou jedinými automobilkami, které do segmentu malých SUV mají namířeno. Své zástupce dále chystají Ford (EcoSport), Volkswagen (Taigun), Audi (Q1), Fiat (500X) nebo Jeep (zatím neznámé auto je nazýváno B-SUV).

David Bureš
Diskuze (6)
17. 10. 2013 10:31
Re: Kia
Juke a Captur budou mít asi na Slovensku velký problém. Místo 10 aut prodají jen 3. :-)
Avatar - Choochoo
17. 10. 2013 06:57
Re: Ze by to uz bolo blizko?
Predni sloupky jako Soul a zadek asi prekvapi podobne. Rekl bych ze to bude mit se Soulem hodne spolecneho, vypada to na globalni model ;-)
16. 10. 2013 21:14
Ze by to uz bolo blizko?
[odkaz] podla tohto sa uz nieco i testuje, tak uvidime.
16. 10. 2013 19:21
Kia
No tenhle koncept vypadá hodně dobře. Řekl bych že Juke, Captur a P2008 budou mít hodně velký problém, pokud se tahle Kia dostane do výroby ;-)
Avatar - Nadzvukovy
16. 10. 2013 16:57
€ & $
" Viac auta " za viac penazi ... Asi som staromodny, mna to stale neberie :-!