Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Podle analytiků se počet aut na elektřinu za pět let ztrojnásobí

Diskuze (27)

Počet hybridních a elektrických aut ve světě by se měl do konce roku 2026 ztrojnásobit z letošních 15 milionů na téměř 48 milionů vozů. Nejrozšířenější budou hybridní vozy, kterých se na světových silnicích bude za pět let pohybovat 30 milionů.

Vyplývá to z aktuální studie poradenské firmy PwC pod názvem Strategy & Electric Vehicles Sales. Nejrychleji by v příštích pěti letech měl růst segment čistě elektrických aut, kde by mohlo dojít k růstu z letošních čtyř na 14 milionů kusů. Naopak relativně nejpomaleji poroste zájem o plug-in hybridy, jejichž počet se zdvojnásobí na čtyři miliony.

Prodeje všech typů aut s elektrickým a hybridním pohonem na nejvýznamnějších trzích byly podle PwC v letošním prvním čtvrtletí proti loňsku dvojnásobné. Na deseti nejrozvinutějších evropských trzích přitom registrace elektrických a hybridních aut přesáhly třetinu všech prodejů nových vozů. "K růstu zájmu samozřejmě stále přispívají různé legislativní a vládní kroky, stejně tak jako podpůrné státní programy. Evropská unie chce podporovat především čistě elektrické vozy, například skrze návrh nové regulace, která by od roku 2025 vyřadila plug-in hybridy z kategorie udržitelných investic. Nicméně i bez ohledu na podporu pozorujeme nárůst spotřebitelské poptávky, elektrická auta se zkrátka stávají volbou pro stále větší část populace," uvedl expert PwC na automobilový průmysl Pavel Štefek.

K rozvoji elektromobility přispívá nejen stále větší dostupnost vozů, ale i zvyšující se rychlost nabíjení, stále větší dojezd a průnik elektrické technologie i mezi vozy vyšších tříd. Důkazem toho bude v letošním roce třeba první elektrický Hummer, jehož zaváděcí edice se vyprodala během pár minut, na trhu se objeví třeba i luxusní Mercedes EQS. "Na evropský trh nicméně letos zamíří nejméně dvacítka nových čistě elektrických modelů," dodal Štefek. Domácí Škoda Auto letos začala prodávat své čistě elektrické SUV Enyaq.

V České republice bylo v 1. čtvrtletí prodáno více než 5000 elektrických a hybridních aut a celkově se v tuzemsku za první tři měsíce prodalo necelých 50.000 nových osobních vozů. Mezi alternativními pohony přitom vedou hybridy. Například Toyota prodává na českém trhu více než 40 procent aut s hybridním pohonem.

Diskuze (27)

Doporučujeme

17. 5. 2021 15:01
Re: Je to možné
Řekl jeden, pak šel a hodil to magistru sputnikovi, nebo okamůrovi. :D :D :D Je obecně známe, jak inteligentní jsou jejich voliči. :D
16. 5. 2021 15:13
Re: Je to možné
ekonomika navázaná na automotive logicky bude točit míň, nebo se mýlím? složitější konvenční auta potřebují víc servisu, náhradních dílů, paliv, produkují vyšší daně - ty by měly být logicky preferovány nad elektromobily, kdyby šlo čistě jen o ekonomiku...
Avatar - speedfred
16. 5. 2021 14:29
Re: Je to možné
Tu ani nejde o záchranu prírody (aj keď v jej mene sa to prezentuje) ale o to aby sa ekonomika stále točila občas aj výrobou nezmyslov.
16. 5. 2021 08:39
Re: Je to možné
Pokud to dál budou muset kupovat stát na dluh a firmy, tak se prodávat celkem logicky budou. Horší to bude s dopadem.
16. 5. 2021 08:36
Re: HEV a PHEV dávají smysl....
To je rozdíl mezi realitou a fantasem politika. Za chvíli tady bude další Dieselgate.