Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pokořil Seat Leon Cupra 280 rekord Nürburgringu? (+video)

Jan Mička
Diskuze (30)

Kdo dnes netestuje na Nürburgringu, ten jako by nebyl. Seat Leon Cupra 280 má přitom ty největší ambice.

Výrobci sportovních vozů nevyužívají pověstné Zelené peklo pouze k tomu, aby byl výsledný produkt co nejlepší, ale také k pokoření rekordů v pověstném žebříčku nejrychlejších časů na jedno kolo. V případě automobilů jako je nejsilnější Cupra nebo Renault Mégane RS se už přitom tak nějak počítá, že výsledky všem vytřou zrak.

Seat pochopitelně nelenil a ještě před startem ženevského autosalonu prohnal Cupru 280 po Nürburgringu, aby stanovil výsledný čas na kolo. Přestože je už výsledek na světě, automobilka jej stále tají a jeho zveřejnění nechává až na hlavní tiskovou konferenci blížící se mezinárodní výstavy. Důvod je přitom jednoduchý: kdyby byl čas zveřejněn již nyní, v následujícím týdnu by jej mohla některá z konkurenčních automobilek zkusit pokořit.

Hlavní metou je přitom pokoření hranice osmi minut, což se zatím produkčnímu vozu s pohonem přední nápravy nepodařilo. Zatím je nejblíže této hodnotě Renault Mégane RS Trophy (8:07.97), spekulace však hovoří o tom, že by mohl Leon Cupra 280 jeho čas zkrátit až o deset sekund. Dopomoci mu k tomu má dvoulitrový turbomotor o výkonu 206 kW, adaptivní odpružení Dynamic Control Chassis a elektronicky řízený přední diferenciál. Konkrétní informace se však dozvíme až po premiéře vozu na autosalonu v Ženevě.

Jan Mička
Diskuze (30)
24. 2. 2014 12:53
Re: Lístok bez vetra
Tak 2-3 sec rozdílu celkem chápu, tovární jezdec má zaplacený okruh tak dlouho dokud nevymáčkne z auta maximum, dokud není ideální počasí, dokud nevyzkouší třeba ideální kombinaci gum a režimu DCC, dokud mu tovární inženýr dokonale neanalyzuje data z telemetrie. A tovární jezdec asi nemá ani zábrany týkající se ev. poničení auta při nějakém přepísknutí limitů. Takže sebelepší jezdec, který si dá pět nebo šest tréninkových kol a pak jedno ostré asi na tovární čas nedosáhne, ale nemůže to být rozdíl o tři parníky.
24. 2. 2014 11:26
Re: Lístok bez vetra
ono to nie je len o konoch, predpokladam ze leon bude aj lahsi a vaha sa premietne nielen na vykone, ale aj v zatackach a brzdeni.
24. 2. 2014 10:31
Re: Lístok bez vetra
Co jsem koukal, oficiální čas GTI Performance by měl být 8:26. Přitom předchozí R mělo myslím oficiální čas 8:23.

Nezávislý jezdec (i když, kdo je to nezávislý jezdec?), pokud umí, je dobrý na porovnání aut, ale tovární jezdci typicky zajedou o něco lepší časy. Z některých aut je opravdu náročné dostat maximum.
Avatar - Choochoo
23. 2. 2014 22:55
Re: Lístok bez vetra
Tak nejak bych si to dokazal predstavit,
Cupra nekde na 8:10, mozna o chlup lepe, ale pokud to bude 7:55 u Cupry zacinam pochybovat o casech i do budoucna. Za chvilku by jsme se mohli docist jak 300 konovy hache zvladnou cas za 7:30 ;-)
23. 2. 2014 21:38
Re: Lístok bez vetra
Ano, máš pravdu. Schválně jsem to přehnal aby si někteří důvěřivci uvědomili, že časy na NS zajeté automobilkami nejsou dvakrát důvěryhodné, protože auta nikdo nezávisle nekontroluje a co si na nich automobilka vylepší to nikdo nezjistí. A vylepšit jde strašně moc, to si nebudeme zastírat. Takže pokud se kterákoliv automobilka odhodlá k rádoby veřejnému překonání předchůdců tak by byla za totálního trotla kdyby si to nezařídila tak, aby to nedokázala. Nezávislé časy jako 8:29 u MRS, 8:29 u GTI nebo 8:20 u OPC mi přijdou tisíckrát důvěryhodnější než jakékoliv časy zajeté továrnou. Takže pokud Seat zajede co já vím 8:03 a následně Saurma zajede 8:18, tak bude Seat stejně důvěryhodný jako Renault s 8:08.