Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Policie bude nově jezdit v Toyotě Aygo. K čemu bude kolínský prcek sloužit?

David Bureš
Diskuze (1)

Do policejní služby nastupuje prcek z Kolína. Typickou policejní práci ale Toyota Aygo vykonávat nebude, a to přestože má charakteristické policejní zbarvení i majáky.

Policie České republiky v posledních měsících konečně modernizuje svůj zastaralý vozový park, když podepsala rozsáhlé objednávky na vozy Škoda nebo Hyundai. Do služby navíc v poslední době zamířily i netradiční vozy, ať už elektrický Hyundai Ioniq, terénní Toyota Land Cruiser nebo třeba BMW řady 7 s plug-in hybridním pohonem. Nyní tyto řady doplnila také Toyota Aygo.

Automobil si minulý týden převzal ředitel středočeských policistů Václav Kučera, a to přímo od vedení kolínské automobilky TPCA, která tento minivůz vyrábí. Sloužit bude právě ve Středočeském kraji.

Navzdory svým miniaturním rozměrům policejní Aygo vypadá jako pravověrný policejní automobil. Nechybí mu charakteristické zbarvení kombinující stříbrnou karoserii s reflexními prvky, stejně jako majáky na střeše. Ty podle nových pravidel kombinují modré a červené světlo. Litrový motor pod kapotou je pak kombinován s automatickou převodovkou.

I přes typické zbarvení však policejní Aygo nebude vykonávat typickou policejní službu. „I přesto, že je to plnohodnotný policejní vůz, je atypický svou velikostí. Je tedy pochopitelné, že jej nebudou využívat policisté z přímého výkonu služby, kteří musí být vybaveni výstrojí a výzbrojí k policejním zásahům, a proto disponují i speciálně vybavenými zásahovými vozidly, ale účel bude jiný. Vůz jsem předal oddělení tisku a prevence, které velice často komunikuje s veřejností, s dětmi, mládeží a zajišťuje spoustu preventivních a prezentačních aktivit, besed, či osvětových akcí. Auto bude tedy určeno pro prevenci,“ přibližuje využití nového policejní vozu ředitel středočeských policistů Václav Kučera.

TPCA v rámci předání policejního Ayga středočeským policistům darovala záchranným sborům také další auto. Červený Peugeot 108 tak bude sloužit u hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, kde již doplní stejný vůz. Také ten slouží pro preventivně-výchovnou činnost, ale také třeba pro požární dozor nebo kontrolní činnost.

Modrý Citroën C1 zase bude pomáhat seniorům, když v Kolíně bude pracovat u Městských sociálních a zdravotních služeb. Pomůže tak třeba s převozem k lékaři.

Ve službách Policie České republiky tak aktuálně slouží díla všech největších tuzemských automobilek. Škoda dodává policii hned několik modelů, nošovické Hyundai zase policistům v minulosti předalo SUV Tucson, u městských strážníků často slouží též i30.

David Bureš
Diskuze (1)

Doporučujeme