Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Policisté ze čtyř krajů na Letné převzali 80 nových aut

Diskuze (13)

Policisté z Prahy, Středočeského a Zlínského kraje a z Vysočiny dnes na pražské Letenské pláni převzali prvních 80 nových aut, které zahájí obnovu zastaralého policejního vozového parku.

Zbytek z 865 vozidel Škoda Octavia Combi ze zakázky za 603 milionů korun dostanou policisté do února příštího roku, řekl novinářům ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

"Po deseti letech se nám konečně podařilo rozjet obnovu policejního vozového parku. Je to možná za pět minut dvanáct, spíše za minutu dvanáct, ale díky tomuto kroku už policisté nebudou muset jezdit v autech, která patří do šrotu," uvedl Hamáček.

Cena jednoho vozu činí podle vybavení 541.000 až 610.000 korun bez DPH. Všechna auta ze zakázky dostanou prvosledové hlídky, policisté základního policejního dohledu a dopravní policisté. Podle ministra se k nim 352 vozů dostane ještě do konce letošního roku.

"Když jsem takřka před rokem přišel do funkce, tak jsem jako jednu ze svých priorit uvedl obměnu vozového parku. Jsem na to velmi pyšný, že našim policistům dáváme před vánočními svátky alespoň začátek obměny," dodal policejní prezident Jan Švejdar. Už dříve upozorňoval na to, že některá z policejních aut mají najeto přes 400.000 kilometrů a že opravy starých vozů jsou velmi nákladné.

Nová auta mají pohon na čtyři kola, výraznější světelnou signalizaci majáků a větší úložné prostory. Na některých jsou bezpečnostní rámy, které chrání posádku při nárazu.

Příslušník pražské pohotovostní motorizované jednotky zástupcům médií předvedl, že auta pojmou kompletní policejní výbavu včetně dlouhých zbraní, zastavovacích pásů, páčidel, platebního terminálu nebo štítů. "V kufru máme i defibrilátor na první pomoc, v Praze ho využíváme poměrně často, protože býváme u zraněného dříve než záchranka," popsal. Mezi dalšími předměty z výbavy zmínil lano na záchranu tonoucího, balistické přilby či kufřík s alkoholtesterem.

Šéf pražské policie Tomáš Lerch ČTK na místě řekl, že z aktuálně předaných 80 vozů jich 35 zamíří k pražským policistům. Hlídky s nimi začnou jezdit ještě dnes. Celkem na hlavní město vyjde z této zakázky zhruba stovka nových vozidel.

Škoda Auto se jako jediná přihlásila do tendru vypsaného poté, co mnohem větší výběrové řízení na policejní auta za 2,25 miliardy korun zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podle antimonopolního úřadu technické podmínky zrušeného tendru Škodu Auto zvýhodňovaly. Jako problematické viděl omezení provedení aut na typy sedan a hatchback, požadavek na pětidveřovou karoserii i stanovení rozměrů interiéru vozů. Vnitro na úřad kvůli zrušení tendru podalo správní žalobu, kterou soudy zatím nevyřešily.

Hamáček dnes shrnul, že ministerstvo aktuálně připravuje zakázku za dvě miliardy korun na pořízení osobních policejních vozů v civilním provedení. Dále pracuje na technické specifikaci dalších aut v policejním provedení, a to rovněž za dvě miliardy. "Máme také uzavřeny další rámcové smlouvy na pořízení 452 aut pro policisty a hasiče. Policie sama v letošním roce nakoupila či nakoupí dalších 550 vozidel ze svého rozpočtu nebo z darů," dodal.

Poslední velká obměna policejních aut se uskutečnila v letech 2009 až 2011, kdy jich policie vyměnila zhruba 1800. Dalších 477 octavií nakoupili policisté v roce 2015. Vozový park policie čítá podle údajů z loňského dubna asi 10.000 aut.

Diskuze (13)

Doporučujeme

24. 11. 2019 21:24
Re: tezka prace
Pár známych je u polície, na rôznych postoch, a že to nie je ťažká práca, by som si nedovolil tvrdiť.
Avatar - pradeda777
24. 11. 2019 16:29
Re: tezka prace
...bylo to někde vlevo dole....zeptej se Ovčáčka...... :*)
Avatar - Jenik3
23. 11. 2019 22:07
Re: tezka prace
"Po deseti letech se nám konečně podařilo rozjet obnovu policejního vozového parku. Je to možná za pět minut dvanáct, spíše za minutu dvanáct, ale díky tomuto kroku už policisté nebudou muset jezdit v autech, která patří do šrotu," uvedl Hamáček.
Avatar - _Karel_
23. 11. 2019 21:20
Re: tezka prace
Někde v článku píší, že to byla těžká práce? Nemůžu to najít.
Avatar - freedom-fries
23. 11. 2019 18:44
Re: Staré Octavie
Na vybírání pokut při měření padesátky sto metrů za posledním barákem v obci jim to stačí. Nyní se díky pohonu 4x4 vydrápou na kafčo na benzíně (hlavní náplň práce) na kopci snadněji - co víc si přát...