Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pořiďte si Ford GT40 nebo Cobru, plně odpovídající autům z filmu Le Mans '66

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Společnost Superformance stála za přípravou vozů Ford GT40 a Shelby Cobra pro film Le Mans '66 a nyní prostřednictvím tzv. Cinema Series nabízí přesné repliky těchto automobilů i svým zákazníkům.  

Le Mans '66 vypráví o tom, kterak se Ford rozhodl porazit Ferrari během slavné čtyřiadvacetihodinovky ve Francii poté, co maranellský výrobce odmítl amerického giganta, aby jej koupil.

Hlavními hvězdami snímku jsou vedle Carolla Shelbyho v podání Matta Damona a Kena Milese, kterého hraje Christian Bale, především vozy Ford GT40 a Shelby Cobra. Tyto automobily pro natáčení filmu dodala společnost Superformance, která má ve své nabídce nejvěrnější a nejkvalitněji zpracované repliky těchto vozů, což do jisté míry potvrzují i licence udělené této firmě jejich původními výrobci.

Kalifornská společnost Superformance v souvislosti s úspěšným vstupem filmu Le Mans '66 na plátna kin do své nabídky zařadila tzv. Cinema Series a v rámci ní nabízí Ford GT40 Mk II v barvách, v nichž v roce 1966 i na filmovém plátně projel cílem v Le Mans na první a druhé pozici.

Superformance uvádí, že světle modré provedení s bílými pruhy a startovním číslem 1 vychází z vozu Ford GT40 Mk II s číslem podvozku P/1015, za jehož volant usedal skutečný i filmový Ken Miles, zatímco černé provedení vychází z vozu s číslem podvozku P/1046, s nímž v Le Mans roku 1966 startovali Chris Amon a Bruce McLaren.

Shelby CSX8000 je pak oficiální označení pro roadstery Shelby Cobra, které jsou rovněž nabízeny v rámci Cinema Series zákazníkům. Volit lze ze tří provedení, v nichž je tento model ve snímku Le Mans '66 k vidění nejčastěji.

První je modrá verze, která odpovídá modelovému roku 1962 a civilnímu vozu, v němž se vozí Carroll Shelby, resp. Matt Damon. Bílé a červené provedení odpovídají závodním vozům modelového roku 1963, která ve filmu sedlají Ken Miles a Dave MacDonald, kterého si zde zahrál jeho syn Rich MacDonald.

Automobily nabízené v rámci Cinema Series svým vzhledem plně odpovídají vozům z filmového plátna i šedesátých let dvacátého století a to platí i pro konstrukci jejich šasi a karoserií. V případě pohonných jednotek společnost Superformance již tak striktní není a nabízí svým zákazníkům výběr z několika provedení vidlicových osmiválců značky Ford v úpravě Roush s objemy od 4,7 až po 7,0 l odpovídajícími motorům používaným v šedesátých letech.  

V souvislosti s vozy GT40 Mk II nicméně Superformance uvádí, že mají 90 procent ze všech použitých dílů plně zaměnitelných s komponenty originálního vozu a to včetně nosného ocelového monokoku karoserie.

Automobily nabízené v rámci Cinema Series nejsou určeny pouze pro severoamerický trh, ale podobně jako ostatní vozy z nabídky společnosti Superformance, mezi něž patří i Ford GT40 Mk I, kupé Shelby Cobra Daytona a závodní Corvette Grand Sport ze šedesátých let, jejichž výrobu zajišťuje Hi-Tech Automotive v Jižní Africe, jsou k dispozici i na evropském trhu a to prostřednictvím oficiálních zastoupení ve Velké Británii, Belgii a Německu.

Zdroj: Superformance

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Doporučujeme

10. 12. 2019 08:04
Re: Nejhezčí auto ve filmu
No, to by byl hodně těžký výběr, co takové Corvetty Stingray nebo první Mustang (jo, vím, Chevelle bylo možná lehčí). Ale v tom filmu je snad každých pět minut nějaký unikát, který by člověk nutně potřeboval v garáži.
Avatar - white label
9. 12. 2019 17:57
Nejhezčí auto ve filmu
Nejhezčím autem ve filmu bylo karmínově červené Porsche Carolla Shelbyho:
https://assets.bwbx.io/…n8w/v1/-1x-1.jpg