Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche Cayenne zhubne a zrychlí

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Porsche Cayenne má být ve své třetí generaci jedním z nejsportovnějších a nejrychlejších SUV na trhu a svými výkony se hodlá vyrovnat i připravovanému Bentley Bentayga.

Německá automobilka Porsche na letošním autosalonu v Detroitu představila novou 911 Targu 4 GTS a také Cayenne Turbo S, který se postavil na vrchol své modelové řady. S časem 7.59,74 min na jedno kolo Nürburgringu maximální rychlostí 284 km/h patří k tomu nejrychlejšímu ve své kategorii a v příští generaci má být ještě rychlejší.

Právě v Detroitu se šéf vývoje a výzkumu značky Wolfgang Hatz v krátkém rozhovoru pro Car and Driver i v souvislosti s informacemi o Bentley Bentayga zmínil o třetí generaci modelové řady Cayenne, jíž se máme dočkat v roce 2017.

Hlavní změny se mají odehrát především v konstrukci karoserie, jejíž design má být ovšem evolucí současných linii a rozvíjet styl menšího modelu Macan. Cílem konstruktérů Porsche je dosažení podobné úspory hmotnosti, jíž se pyšní Audi u nové generace Q7, u níž je uváděno odlehčení až o 325 kg.

Hmotnost třetí generace Porsche Cayenne se má v případě modelu Turbo dostat pod 2000 kg, zatímco aktuální provedení má pohotovostní hmotnost 2185 kg.

Vedle nižší hmotnosti má nový Cayenne disponovat i vyšším výkonem. Wolfgang Hatz zmiňoval opět především verze Turbo a Turbo S, které mají být vybaveny zcela novými přeplňovanými vidlicovými osmiválci s výkonem překonávajícím současných 382 kW (520 k), resp. 419 kW (570 k).

Vedle náznaků zaměřených na třetí generaci Cayenne Turbo se Wolfgang Hatz zmínil i o modelu Macan, u nějž údajně nemáme čekat použití větších než šestiválcových motorů a rovněž potvrdil, že Porsche neplánuje další modelovou řadu SUV.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
23. 1. 2015 16:02
Testování
maximální rychlosti bude opět probíhat v Praze na Evropské?