Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche LMP1: Vývoj prototypu pro Le Mans se nezastavil (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Porsche zbrojí na příští ročník čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans i celý světový šampionát sportovních prototypů. Vývoj běží dál.

Zatím stále zakamuflovaný prototyp je vybaven od základu zcela nový navrženým motorem TDFI. Nejedná se s největší pravděpodobností (díkybohu!) o diesel, jak by se na první pohled mohlo zdát. Zkratka znamená „Turbo Direct Fuel Injection“, tedy přeplňování turbodmychadlem a přímý vstřik paliva. Muži od Porsche odhalují tajemství vývoje motoru. Na oficiálním videu hovoří viceprezident projektu LMP1 Fritz Enzinger, šéf vývoje pohonné jednotky Thomas Krämer, vedoucí testování Stefan Moser a šéfinženýr Alexander Hitzinger. Čísla i technické údaje nadále bohužel zůstávají v tajnosti. Motor však musí vydržet čtyřiadvacet hodin závodu a zkoušky probíhají nejprve v laboratoři. Testuje se vše včetně provozu v nejvyšších otáčkách a dokonce se simuluje celý závod! Poté se přidá kompletní pohonná soustava včetně elektromotoru na přední nápravě, LMP1 je hybrid a už se také prohání po trati, jak dokazuje druhé video.

Pikantní bude souboj na trati s továrním týmem dnes vlastně již sesterského Audi, ale do hry se jistě přimíchá i japonská Toyota. Továrními piloty automobilky z Zuffenhausenu pro sezónu 2014 jsou zatím Australan Mark Webber, od Audi zpět přetažený velezkušený Romain Dumas, Švýcar Neel Jani a Němec Timo Bernhard. Tato čtveřice byla oznámena již letos v létě. Pro Dumase to bude dokonce čtrnáctý start v Le Mans, domácí závodník tam zná skoro každý kámen. Také jej před třemi lety vyhrál, navíc spolu s Bernhardem.

Porsche se pyšní šestnácti absolutními vítězstvími v prestižním klání na francouzském okruhu La Sarthe a o další se tovární tým popere příští rok v červnu po tak trochu stylových šestnácti letech od toho posledního. Získali jej Skot Allan McNish a Francouzi Laurent Aiello a Stéphane Ortelli, posledně jmenovaný muž reprezentoval Monako. Střídali se za volantem 911 GT1-98. Automobilka tehdy zaznamenala dvojitý triumf, stříbrní skončili Jörg Müller, Uwe Alzen a Bob Wollek. Zmíněných šestnáct nejcennějších vavřínů platí pouze pro motory. Ročník 1994 totiž vyhrála Dauerova verze typu 962 a v letech 1996 a 1997 byl v cíli první podvozek TWR WSC-95 z dílen Tom Walkinshaw Racing. Poprvé paradoxně porazil dvě tovární 911 GT1...

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
1. 11. 2013 23:11
TDFI
U tý zkratky mi uplně zatrnulo, tfuj! >:D

No těším se na příští Le Mans, doufám ho opět neprošvihnu, jak mám ve zvyku :-)