Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche natočilo video, aby nás naučilo vyslovovat jméno Taycan

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Taycan se stane prvním sériově vyráběným a zákazníkům nabízeným elektromobilem své značky. Porsche proto nechce ponechat nic náhodě a uvádí na pravou míru i výslovnost jeho jména.

Porsche Taycan vycházející z konceptu Mission E, má zamířit do výroby i na trh během letošního roku. Automobilka zveřejnila jméno svého prvního elektromobilu v létě loňského roku a již tehdy zmínila jeho výslovnost i význam.

Opakování je matka moudrosti a Porsche proto pro jistotu zveřejnilo i krátké video, které se věnuje pouze správné výslovnosti jména Taycan. Ta je v přepisu pro angličtinu „tie-con“, ale již teď je jisté, že minimálně Češi si jeho jméno poupraví k obrazu svému.

Video se připravuje ...

Porsche vedle výslovnosti jména nového modelu připomíná i jeho původ. Jméno Taycan má být podle materiálů automobilky složeno ze dvou termínů, pocházejících z turkických jazyků. Význam tohoto jména pak má být možné vyložit jako „duše mladého temperamentního hřebce“.

Porsche Taycan, k jehož pohonu slouží dva synchronní elektromotory s permanentním magnetem, disponuje podle materiálů značky Porsche celkovým nejvyšším výkonem více než 440 kW (600 k). Sportovní elektromobil má díky tomu akcelerovat z 0 na 100 km/h za výrazně méně než 3,5 sekundy a z 0 na 200 km/h za necelých dvanáct sekund.

Podle Porsche je však ještě pozoruhodnější v kategorii elektromobilů dosud nevídaný trvalý výkon. Bez ztráty výkonu má být totiž možné absolvovat několik akcelerací v řadě. Maximální dojezd přesahuje 500 kilometrů podle metodiky EU.

Zdroj: Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Doporučujeme

29. 4. 2019 14:00
Sojový porsche
Hezký, ale ty přiznaný záslepky vejfuků mi prostě připomínaj sojový
maso :D sojový řízek, sojový burger, sojový párek, elektrický Porsche...