Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche opět láká na novou Panameru, nabízí nové detaily

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Koncem minulého týdny se Porsche pochlubilo novým rekordem na Nürburgringu, o který se ještě před oficiální premiérou postarala modernizovaná Panamera. A nyní se o ní konečně dovídáme něco víc.

O smysluplnosti rekordů nových automobilů na ikonickém Nürburgringu se vedou vášnivé debaty již delší dobu. A vlastně se není čemu divit, když touha po zápisu rekordu na slavném okruhu mnohdy vede automobilky i k vytváření lehce absurdních tříd s takřka mizivou konkurencí.

V případě automobilky Porsche, která se většinu času věnuje vývoji sportovních modelů, je však touha po zajíždění stále rychlejších kol plně pochopitelná. Ostatně právě Porsche drží na Nürburgringu absolutní rekord a nedávno přidalo i rekord mezi luxusními automobily.

Jeho držitelem se stal modernizovaný model Panamera, který s časem 7:29.81 překonal Mercedes-AMG GT63 S. Minulý týden nám Porsche k novému rekordu zveřejnilo krátké video, které toho ale mnoho neprozrazovalo. A moc jsme toho nevěděli ani o samotném autě.

Video se připravuje ...

Podle dřívějších spekulací se mělo jednat o nový typ modelu Turbo, který bude běžně dostupný zákazníkům – tedy samozřejmě bez ochranné klece uvnitř. Mnohem důležitější však byly zmínky o navyšování výkonu a dalších technických úpravách, díky kterým by měla modernizovaná novinka strčit současnou Panameru Turbo do kapsy.

Připomeňme, že současná Panamera Turbo nabízí víc než solidní výkon 404 kW (cca 549 k) a točivý moment 770 N.m. Co tedy můžeme čekat od novinky, pod jejíž kapotou se očekává dvakrát přeplňovaný čtyřlitrový osmiválec? To prozrazuje video s telemetrií přímo z rekordní jízdy po Ringu.

Web Motor1 totiž upozornil na dva momenty, kdy telemetrie vozu ukazuje výkon 634 koní při cca 6200 otáčkách a točivý moment 832 N.m při 4800 otáčkách. Ve srovnání se standardní Panamerou Turbo tak půjde o celkem solidní navyšování výkonu.

Kromě toho automobilka zveřejnila i klasicky tajemnou ukázku nové Panamery, ze které toho ale mnoho nevykoukáme. Dodala ovšem, že digitální premiéra ostré novinky proběhne již 26. srpna od 15:00 středoevropského času.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme