Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche už ví, jak zatočit se spekulanty s novými exkluzivními modely

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Porsche patří mezi značky, jejichž výjimečné modely mají v oblibě spekulanti. Německá automobilka chce jejich přístup k relativně snadnému výdělku omezit za pomoci poměrně jednoduchého plánu.

Porsche nemá rádo spekulanty a chce jim znemožnit nebo výrazně ztížit možnost vydělávat na svých vozech. Za tímto účelem prozatím neplánuje u svých výjimečných modelů a limitovaných edicí postupovat podobným stylem jako automobilka Ferrari, která si vybírá, komu nový vůz prodá a komu ne.

Vedení německé automobilky zvažuje jiný postup, o čemž se v rozhovoru pro britský Autocar zmínil její generální ředitel Oliver Blume, který uvedl, že jednou z možností je zpřístupnit výjimečné modely a limitované edice zákazníkům pouze prostřednictvím formy pronájmu, resp. leasingu.

V případě zavedení takového opatření se zájemce o automobil, na nějž se bude vztahovat, nestane okamžitě jeho majitelem. Díky tomu má být zamezeno prodeji prakticky zcela nových vozů z limitovaných sérii za vyšší cenu, než za jakou je nabízí samotná automobilka.

Porsche chce tímto krokem zamezit situaci, která nastala, po uvedení modelu 911 R v březnu roku 2016. Ten zdvihl obrovskou vlnu zájmu ze strany příznivců značky, ale byl vyroben v sérii omezené na 991 exemplářů. Díky tomu se údajně dařilo spekulantům prodávat tento model i za pětinásobek jeho původní ceny.

Samotná automobilka se snažila tehdy omezit spekulace s vozy 911 R uvedením modelu 911 GT3 s Touring Package, ale ten měl premiéru až v září roku 2017 a zhruba o měsíc později pak bylo uvedeno ještě v podobně puristickém stylu laděné Porsche 911 T.   

Zdroj: Autocar

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - lordlord
1. 4. 2019 09:36
edg
tak se kupčení přesune po konci leasingu