Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Potvrzeno: kontroverzní SUV Bentley půjde do výroby

Aleš Dragoun
Diskuze (74)
Bentley bude skutečně vyrábět SUV, které vzejde ze ženevského konceptu EXP 9 F.

Kontroverzní vůz se samonosnou karoserií, který jsme viděli poprvé už v březnu, se představil konečně i Američanům, konkrétně od 16. do 19. srpna 2012 v kalifornském Monterey na slavném Pebble Beach Concours d'Elegance.

Při té příležitosti řekl regionální šéf Bentley Motors pro Spojené státy Rodney Moore: „Je to hotová věc!“ a dodal: „Zákazníci projevili o automobil zájem.“ Právě na tomto místě vždy americká pobočka britské luxusní značky přijímá objednávky na další modelový rok.

Přitom je to docela zajímavé, neboť v Ženevě sklidil koncept poměrně ostrou kritiku za své tvary. Američané ale mají zkrátka jiný vkus než Evropané. Produkční verze by se navíc oproti studii měla poměrně dost vzhledově změnit. I když je Bentley součástí koncernu Volkswagen, přece jen musí myslet na budoucnost a potřebuje prodávat.

V britském deníku The Sentinel se nedávno objevila zajímavá zpráva. Pokud se totiž výroba luxusního SUV skutečně rozběhne, automobilka zaručí zaměstnancům v Crewe zachování jejich pracovních míst na dalších 14 let. A to je v dnešní době jaksi velmi důležité. Jenže, zástupci Bentley Motors se k tomu dosud nijak oficiálně nevyjádřili.

Začátkem tohoto roku prozradil výkonný ředitel Wolfgang Dürheimer v rozhovoru pro Automotive News Europe, že pokud by bylo do produkce schváleno, mohlo by se nového SUV prodat mezi 3-5 tisíci kusů ročně. Což představuje vysoké číslo, vždyť za loňský rok činil odbyt značky Bentley celosvětově přesně 7.003 aut.

Výroba maximálně několika málo stovek kusů z časů, kdy byl Bentley pod křídly Rolls-Royce, je již dávnou minulostí. Díky kupé Continental GT překročila v roce 2003 hranici tisícovky vozů za rok, čísla z letopočtu 2006 hovoří o kulminaci, kdy vzniklo asi 9,2 tisíce exemplářů.

Dürheimera sice střídá 1. září ve funkci Wolfgang Schreiber, nelze ovšem předpokládat, že by se na schváleném projektu EXP 9 F ještě něco měnilo.

Aleš Dragoun
Diskuze (74)
4. 9. 2012 03:04
Re: Určitě to mají dobře spočítaný
Jo, zadní světla jsou slabší, to je pravda. Jak to na jedničce byla asi nejsilnější stránka designu, tak je to na dvojce asi nejslabší. Nicméně jako celek si podle mne polepšil. Předek a profil pěkně dopilovali.
Avatar - Hammunasakra
4. 9. 2012 02:55
Re: Bude to typický superluxusný tovar ...
SOUHLASím že NEmusí..
..nicméně to se této problematiky NEtýká, že? :-)
C5 V6 Bi-turbo je (prostě) VÝJÍMEČNÝ :yes: ;-)
Avatar - white label
3. 9. 2012 21:28
Re: Bude to typický superluxusný tovar ...
Být výjimečný a "být výjimečný" nemusí být totéž... :*) ;-)
Avatar - Pekelná Micinka
3. 9. 2012 21:26
Re: Určitě to mají dobře spočítaný
Pro mě je druhá generace sice propracovanější, ale stejně nevyvážená, jako první. U ní, řekl bych, hledali výraz, jak vlastně udělat velké SUV s typickým vzhledem přední části Porsche. U druhé se jim to povedlo, ale zase se nedobrali nějaké pohlednější zádě, konkrétně se zadními světly mám velký problém, jejich vnější tvar je pro mě zkrátka, no korejský...
Avatar - white label
3. 9. 2012 21:25
Re: Určitě to mají dobře spočítaný
Přesně tak, moje řeč, viz diskuse. :yes: ;-)