Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Potvrzeno. Nejprodávanější elektromobil Renaultu skončí

David Bureš
Diskuze (18)

Renault Zoe nadále patří mezi nejprodávanější elektromobily v Evropě. Přesto francouzský výrobce nepočítá s jeho novou generací.

Automobilka Renault hodlá do budoucna výrazně rozšířit svoje působení na poli elektřinou poháněných automobilů, když do roku 2025 chce představit sedm nových elektromobilů. I proto mohou překvapit zprávy, že v rámci této expanze Renault nepočítá s novou generací modelu Zoe, jeho nejprodávanějšího elektromobilu a jednoho z nejžádanějších elektroaut v Evropě vůbec.

Hovořilo se o tom už na začátku roku, v rámci oznámené budoucí strategie značky, přičemž plán nyní potvrdil přímo šéf Renaultu Luca de Meo. Informoval o tom analytik automobilového trhu Matthias Schmidt s tím, že Zoe bude ukončeno v roce 2024.

To však neznamená, že by Renault tak perspektivní segment zcela opustil. Konec Zoe totiž uvolní cestu novému Renaultu 5, který se stane náhradou za tento malý elektrický hatchback. Renault věří, že novodobá pětka se svým retro vzhledem má na trhu větší šanci uspět než možná trochu obyčejně vyhlížející Zoe.

Nový Renault 5 má debutovat v roce 2023, prodeje se však zřejmě spustí až rok nato, v návaznosti na konec Zoe. Odvozen od něj bude také hot hatch značky Alpine.

Vůz využije styl letos představeného konceptu, útroby budou přímo přizpůsobeny elektrickému pohonu. Konkrétně novodobá pětka využije novou platformu CMF-BEV určenou pro menší vozy s elektrickým pohonem. Odvozena bude od CMF-B známé z aktuálního Clia, přičemž právě s malým hatchbackem s konvenčními agregáty má architektura sdílet většinu komponentů, které nesouvisí přímo s elektrickým pohonem. Tento krok totiž pomůže snížit vývojové náklady. I proto už při premiéře Renault tvrdil, že pětka bude sice stylovým, ale zároveň dostupným autem.

Renault Zoe se prodává od roku 2012, ve svých počátcích tak patřil mezi průkopníky elektropohonu v Evropě. V roce 2019 dorazila druhá generace, která si však zachovala útroby předchůdce. Nabídla nicméně větší baterie nebo nabíjení stejnosměrným proudem o výkonu 50 kW.

David Bureš
Diskuze (18)

Doporučujeme

Avatar - twistedTSD
4. 8. 2021 19:04
Re: Zoe
S čím nesouhlasíš?
Avatar - twistedTSD
4. 8. 2021 19:03
Re: Zoe
Já nic nepsal o prostoru.
3. 8. 2021 10:25
Nová
Platforma bude lepší.U nás jsme měli as 4 tyhle auta a zůstalo 1.Nezvladli trasu Perg-Linz-Perg na plně nabitou baterku po 3letech provozu.
3. 8. 2021 08:51
Re: Zoe
Bol si sa previezť alebo hodnotíš podľa tunajších článkov?
3. 8. 2021 08:50
Re: Zoe
Aj tie svetlé majú podivnú farbu.