Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pražští strážníci dostanou nová vozidla za 88 milionů korun

Jan Mička
Diskuze (61)
Praha investuje do obměny vozového parku pro městskou policii a magistrát. Schválení zakázky za zhruba 88 milionů korun se neobešlo bez problémů.

Prostřednictvím elektronické aukce bude zakoupeno 216 vozidel pro městskou policii a magistrát. Schválení zakázky za 88 milionů korun se však podařilo až na třetí pokus. Poprvé byla zmítnuta, podruhé z programu jednání zastupitelstva úplně stažena. Zadávací řízení pro nákup přitom začalo již před třemi lety.

Důvodem obměny současného vozového parku je jeho značná zastaralost. K podobné akci totiž naposled došlo v letech 2008 a 2009, což je vzhledem z vytíženosti vozidel opravdu dlouhá doba. Podle Eduarda Šustera, ředitele pražské městské policie, by se v budoucnu klidně mohlo stát, že strážníci nebudou mít k zásahu v čem přijet.

Městská policie by měla dostat 200 vozidel, magistrátu bude sloužit zbylých 16. Zastupitelé ovšem nedávno stejný koncept odmítli. Žádali, aby strážníci předložili ucelený návrh, což se nestalo. V materiálech tak nebylo uvedeno, k čemu a komu mají vozidla sloužit.

Pro městskou policii mělo být původně vyhrazeno o čtvrtinu méně vozidel. Důraz se přitom kladl na větší přítomnost strážníků v ulicích. Podle nového záměru se v příštím roce ke strážníkům dostane 60 vozidel, v dalších letech pak 50 a dvakrát po 45. Flotila bude složena ze 131 osobních vozidel, 30 pick-upů, 24 vozidel s pohonem všech kol a 15 minibusů.

Jan Mička
Diskuze (61)
21. 9. 2013 19:12
petrumr je REBEL....
zdá sa mi to alebo používatel petrumr tu skúša nejaké rebelské hnutie a v každej diskusii cíti potrebu dokazovať že on je ten inteligentný a neustále sa musí hádať???
20. 9. 2013 23:14
Re: Městská policie
Co se týče hlídání přechodu: dva strážníci tam řídí dopravu každé ráno přibližně jednu hodinu denně po celý školního rok. Když jdou ty samé děti do školy, často musí překonat ulic několik - ne jen tu jednu před školou, tedy musí být schopné přejít bezpečně jakoukoliv ulici kterou po cestě mají aby ve městě přežili. Když jdou ze školy, ulici před školou už nikdo nehlídá a jezdí tam pořád přibližně stejně aut. Hlídat ulici před školou jednu hodinu ráno je nesystémové a nic to neřeší - ve své podstatě je to úplně k ničemu.

Teď se podívejme na náklady - strážník MP bere zhruba 23000-25500 hrubého měsíčně (dle www.mppraha.cz), tj. jeho superhrubá mzda (skutečné náklady zaměstnavatele) je 30900+ Kč měsíčně (nepočítám pracovní pomůcky, odměny, školení, atd.) => náklady na hodinu jsou cca. 200 Kč. Strážníci tam stojí ráno dva, takže to řízení dopravy vyjde zhruba na 400Kč denně. Za školní rok se jedná zhruba o 10 měsíců x přibližně 20 pracovních dní = 200 dní ročně krát 400 to máme 80000 Kč za rok za pokrytí jediné hodiny denně.

Pokud by před tu školu k přechodu raději postavili semafor, náklady by byly pravděpodobně nižší a fungoval by celý rok 24 hodin denně.
Avatar - Sandai
20. 9. 2013 23:12
Re: Nevím proč by měla mít městská policie auta.
Tak u nás v Českém Těšíně mají oktávku (nebo i dvě), něco jako roomster (viděno jenom z dálky) a taky kola. Někdy jsou vidět i pěšky.
Avatar - Sandai
20. 9. 2013 23:07
Re: Městská policie
Faktem je, že "měšťáci" jsou často akorát pro zlost/smích. Ale přece kvůli tomu nebudeme shazovat celou myšlenku MP. PČR už z principu nemůže stíhat všechno. A takové věci jako rušení nočního klidu, preventivní pochůzky v ulicích, preventivní a namátkové kontroly problematických míst, řízení dopravy, drobné krádeže v obchodech a pod. jsou pro MP jako stvořené. Tím se PČR uvolní ruce pro závažnější věci. Jenom to chce asi víc dbát na výběr a výcvik strážníků MP a správně je používat.
Avatar - Kolouš
20. 9. 2013 22:31
Re: rangers
no a?