Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Příští Nissan Juke si ponechá kontroverzní design

David Bureš
Diskuze (2)
Současný Nissan Juke je hitem mezi malými SUV. Jeho druhá generace dorazí nejdříve v roce 2016.

Nissan Juke je automobilem, který díky svým tvarům rozděluje veřejnost. Jedni jsou z jeho vzhledu nadšeni, jiní jej označují za jedno z nejpodivnějších aut na světě. Kontroverzní design si uchová i nástupce.

Sami představitelé Nissanu o kontroverzi vědí, šéfdesignér japonské automobilky Shiro Nakamura o něm tvrdí, že je to auto, které je buď milováno, nebo nenáviděno. Britskému serveru What Car? Nakamura nicméně potvrdil, že zvláštní design si Juke ponechá i v druhé generaci.

Nakamura si je vědom toho, že Juke bude těžké nahradit. Současná generace je mezi malými SUV hitem, konkurence se ale rozrůstá a nástupce už nemusí být takovým překvapením jako nynější Juke.

Zároveň ale Juke II nebude jen evolucí toho současného. Nakamura tvrdí, že se bude jednat o větší změnu než při mezigenerační obměně většího Qashqaie. To je zajímavé tvrzení, protože druhá generace Qashqaie, která debutovala na začátku listopadu, se proti předchůdci výrazně odlišuje – designem i novou platformou CMF.

Druhá generace Juku bude sdílet svoji platformu a motory s novou, pátou generací Micry. Nový malý hatchback dorazí ve stejné době jako nový Juke, tedy okolo roku 2016.

Micru čekají výraznější změny, představitelé Nissanu již dříve dali najevo, že poněkud bezpohlavní styl aktuálního provedení byl chybou, a tak design jeho nástupce bude odvážnější a výraznější, rovněž má být více zaměřený na Evropany. Co se týče jízdních vlastností, měřítkem pro budoucí Micru bude konkurenční Ford Fiesta.

Nissan Juke je na trhu od roku 2010, svým designem vychází z konceptu Qazana představeného v roce 2009. Zvláštností je příď s širokou maskou chladiče a rozdělenými světlomety na kulatou a trojúhelníkovou část. Již od začátku prodeje je Juke hitem, v současnosti patří mezi vůbec nejprodávanější malá SUV na evropském trhu.

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - Mojito (s Feferonkou)(RSKa)
Re: jojo
Kontroverzní vzhled možná pro evropany, kteří jsou tak designově konzervativní, až to někdy bolí...
Avatar - pelikoš
11. 11. 2013 16:29
jojo
to jsou skvělé zprávy.bravo pane nakamuro,děláte to skvěle.letos každé představené auto je pecka :yes: :yes: :yes: :yes: :yes:
bravo nissan