Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Proč nezahřívat studený nafťák před jízdou? Z toho mám husinu, říká Martin Vaculík

redakce AUTO.CZ
Diskuze (97)

Ohřívání motoru před jízdou je velkým tématem. Technický expert Světa motorů vysvětluje, proč něco takového není u moderních motorů potřeba.

Také někdy o mrazivých ránech nastartujete auto, vrátíte se domů a na cestu vyrazíte až o několik minut později? Zatímco dříve mohlo takzvané nadlábnutí motoru před jízdou pohonné jednotce prospět, dnes už není vůbec potřeba, respektive může agregátu i uškodit.

Technický specialista Světa motorů Martin Vaculík vám vysvětlí, proč má z takového postupu husinu. „Žádné moderní auto se na místě nezahřeje,“ říká kromě jiného v nejnovějším díle Otázek a odpovědí.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (97)

Doporučujeme

Avatar - LeonST
11. 3. 2021 18:42
Re: Přehnaný nadpis
Naprosto s tím souhlasím. U 2.0 TDI s úplně studeným autem vyjíždím cca po 1 min. a je úplně cítit, jak mu to sedí, když se stačí promazat a lehounce probrat z té ztuhlosti. Když je auto pod sněhem nebo ledem, klidně ho s natočeným motorem očistím (3-4 min.) Trochu mě zaráží, jak je nastavená ŘJ a jak dlouho dopuje motor bohatou směsí a trápí motor vysokými otáčkami. Zbytečně dlouho podle mě a zbytečně často (např. i když v zimě po dlouhé jízdě zastavím na chvíli ve městě, stejně si počíteční otáčky nastaví na 1 100). Stírá to olej z válců a příliš mnoho nafty se nestačí spálit a degraduje olej.
Co se týká topení a baterky - po třech letech provozu baterie vykazuje téměř nulový pokles kapacity, tak to asi nebude tak horké, v naftě je stavěná na vysoký narazový odběr už kvůli rychložhavení.
9. 3. 2021 16:54
Re: Základ úplně všeho je vyrazit
O těch lepších pneu to platí u Š120.Jasně že lepší na předek protože ten když v zatáčce vyletí tak není čas reagovat(to je mžik) ale když přes ESP uletí zadek(1procentní šance) dá se dát kontra.
9. 3. 2021 16:43
Fuj nafta
Mám tsi 2l a za 10min to topí a 1.0tsi do 5min možná dřív.Nasednu nastartuji+výhř.sedačky a jde se škrábat led z okna a pokuď je ho fakt hodně tak čekám to je ale max 5x ročně jinak max 10sec a jedu.
7. 3. 2021 11:41
Re: kup
Ale jo takle to asi možný je, i když já parkuju kousek od řeky, ale s tímhle jsem se ještě nesetkal. Pravda je že to ochlazení bývá pozvolné, sem akorát svítí během doopledne, tak se ty teploty srovnají.