Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej aut letos klesne nejvíc od finanční krize

ČTK
Diskuze (10)

Globální prodej aut letos podle odhadu německého sdružení automobilového průmyslu VDA klesne o pět procent, což by byl nejprudší propad od finanční krize.

Výsledkem bude, že se letos celosvětově prodá jen 80,1 milionu vozů, o 4,1 milionu méně než loni. Šéf VDA Bernhard Mattes dnes přitom varoval, že odvětví bude muset v příštím roce i více propouštět.

"Konkurence je čím dál tvrdší, tlaky stále silnější," řekl novinářům Mattes, kterého citovala agentura Reuters.

Automobilový průmysl je důležitým motorem růstu největší evropské ekonomiky. Loni tento sektor v Německu zaměstnával 834.000 lidí, což bylo nejvíce od roku 1991. I tam se ale nyní odvětví potýká se slabší poptávkou ze zahraničí, dopady obchodní války mezi Čínou a Spojenými státy a nejistotou v souvislosti s odchodem Británie z Evropské unie. Vyrovnat se musí také s přísnějšími limity měření emisí a s přechodem od spalovacích motorů k elektromobilům.

VDA odhaduje, že v roce 2020 se prodej aut v Německu sníží o čtyři procenta na 3,43 milionu. V Evropě klesne o dvě procenta na 15,3 milionu. Ve Spojených státech by se pak měl trh s osobními a lehkými užitkovými vozy snížit o tři procenta na 16,5 milionu, v Číně o dvě procenta na 20,5 milionu.

Německý výrobce luxusních vozů Audi v úterý uvedl, že do roku 2025 zruší až 9500 pracovních míst - o práci tak přijde 10,6 procenta z celkového počtu zaměstnanců. Automobilka předpokládá, že tak získá miliardy eur na financování přechodu na elektromobily.

Největší německý dodavatel automobilových součástek Robert Bosch Group minulý měsíc uvedl, že v příštích dvou letech plánuje v Německu zrušit asi 1600 pracovních míst souvisejících s technologií spalovacích motorů.

ČTK
Diskuze (10)

Doporučujeme

Avatar - xxc
7. 12. 2019 21:43
Re: Nove auto? Kdyby za to stálo ! TAK JO ---->
ja nie, ale cim menej imigrantov doplave, tym je to ekologickejsie :-) trosku sa cudujem, ze toto eu nereguluje
Avatar - lyon667
7. 12. 2019 19:29
Re: Špatná zpráva
S krizí lze naopak očekávat, že opadne ekodemence. Lidi budou mít větší starosti, než demonstrovat za greténismus...
Avatar - xxc
7. 12. 2019 09:21
Re: Špatná zpráva
S krizou sa zredukuje aj konzumny sposob zivota, cize na ekologiu to bude len dobre. Aj mobilov sa kupuje menej, ludom dlhsie vydrzia a trh je uz saturovany. Tiez je to len dobre.
Avatar - CHerokee
7. 12. 2019 00:31
Špatná zpráva
A bude se propouštět a bude krize. A zavlečou nás do ní Němci. Prodeje jim klesají, protože stagnuje vývoj, vše cpou do elektrických aut a ta skoro nikdo nekupuje a jsou prodělečná. Nemůže to skončit jinak... snad s krizí tady ta nesmyslná pseudoekologická šikana skončí, která viní auta z globálního oteplování a bůhví čeho ještě... přitom osobní doprava v Evropě má a zvláště auta vyráběná posledních 5 let mají úplně marginální podíl.... nicméně na konzumní způsob života se poukazuje špatně, takže si vybrali prosperující část průmyslu...
Avatar - xxc
6. 12. 2019 20:04
Re: Nove auto? Kdyby za to stálo ! TAK JO ---->
co bude hur? ved to je asi najlepsia sprava pre ekologiu :-)