Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej hybridů do červenece stoupl o 37 procent

ČTK
Diskuze (43)

Prodej nových aut s hybridním pohonem se za sedm měsíců letošního roku meziročně zvýšil o 37 procent na 5965 vozů. Prodej elektromobilů se pak více než ztrojnásobil na 1374 vozů.

Nejprodávanější značkou hybridů je Toyota, které s 2067 vozy patří třetina trhu, následuje Suzuki s prodejem 771 aut, Mazda s 550 a na čtvrtém místě je díky hybridní verzi Superbu Škoda.

Škoda Auto je zároveň nejprodávanější značkou elektromobilů, když od začátku roku prodala 606 elektrických Citigoe iV. Druhá je americká Tesla, která prodala 264 elektromobilů a třetí Hyundai s 224 prodanými vozy na elektřinu.

"Vozy s full hybridním pohonem se stávají stále žádanější volbou a přestávají být pouze alternativou ke klasickým benzínovým a dieselovým autům. Jejich cena je téměř srovnatelná a vozidla s kombinací benzínového agregátu a elektromotoru navíc nabízí nižší provozní náklady i zátěž životního prostředí, a to bez nutnosti dobíjení z externí sítě. U značky Toyota tvoří hybridy v Česku 42 procent prodávaných vozů, u Lexusu je to přes 90 procent," uvedl ředitel českého zastoupení Toyota a Lexus Martin Peleška.

Video se připravuje ...

U elektromobilů je vedle vyšší ceny hlavním kritériem dojezd na baterie a doba potřebná k jejich nabití. Ta se v současnosti u nejrozšířenějšího typu dobíjecích stanic pohybuje kolem 1,5 hodiny, což je v porovnání s tankováním běžného paliva velmi dlouhá doba. Toyota spolu s Panasonikem nedávno oznámily, že do pěti let začnou prodávat baterii s pevným elektrolytem, kterou lze nabít do 15 minut.

Zatímco prodej elektrických vozů roste, celkový trh je stále na nižší úrovni než loni. Do července se prodej vlivem koronavirové epidemie propadl o 24 procent na 114.799 aut.

ČTK
Diskuze (43)

Doporučujeme

Avatar - speedfred
19. 8. 2020 13:55
Re: Hybridní pohon...
No ja ti neviem, ale nejakého hybrida zo svätej trojice by som si vybral. Rád ty som vedel čo je také “řidičské” na povedzme Octavii,Golfe, Leonu či nejakom Megáne. Nič čo by stálo to zavrhnúť hybrida. Také BMW 545e by sa mi páčilo.
Avatar - Hammunasakra
19. 8. 2020 08:56
Re: Hybridní pohon...
Hybrid dneska vychází celkově jako nej = s tím nic nenaděláš :-O

CVT a e-CVT jsou ROZDÍLNÉ převodovky. Citát z testu e-cvt: "Je to nejsametověji řadící automatická převodovka, známá svou extrémní spolehlivostí"
18. 8. 2020 22:22
Re: Hybridní pohon...
No, to CVTčko je už jen hořkou třešničkou na tom řidičsky nechutném hybridním dortu... :-( Prostě hybridy nebrat! ;-)
18. 8. 2020 19:14
Re: Toyota
Ten limit bude 60 g/km. To nedá nikdo. Ani papírově. Podvody s hybridy nepomůžou.
Avatar - lamal
18. 8. 2020 14:11
Re: Stačí hledat
o nic viac nez citelne drahsia litrová ochcávka s poruchovym DSG