Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Produkční Hennessey Venom F5 se pomalu odhaluje, zboří rychlostní rekord?

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Extrémní supersport, který plánuje pokořit rychlost 500 km/h, odhaluje ve videu karbonovou karoserii i nové logo.

Společnost Hennessey je mnohými stále vnímána především jako úpravce, který dokáže ze silných amerických muscle cars a pick-upů vymáčknout neskutečné výkony. Kromě toho se ale v Hennessey věnují i vývoji vlastních supersportovních automobilů, jako je například Venom F5.

Tento supersportovní vůz byl světu poprvé představen na ženevském autosalonu 2018, kdy se však jednalo pouze o koncept. Již tehdy nám ale lidé z Hennessey slibovali ohromný výkon v kombinaci s nízkou hmotností a promyšlenou aerodynamikou, díky níž by měl Venom F5 pokořit magickou hranici 500 km/h.

Video se připravuje ...

Čekání na produkční model bylo sice delší, za pár dnů už ale skončí. Společnost totiž zveřejnila krátký teaser, v němž poodhaluje karoserii produkčního vozu a současně zmiňuje i oficiální datum premiéry. Zapište si 15. prosince 2020. A na co přesně se můžeme těšit?

Podle dostupných informací došlo k několika významným úpravám exteriéru i interiéru. Společnost zmiňuje vylepšenou aerodynamiku vozu, masivní použití karbonu a zcela nový koncept interiéru. Pod kapotou by přitom měl být 6,6litrový motor V8, přeplňovaný dvojicí turbodmychadel, o výkonu až 1354 kW (1841 k) s točivým momentem až 1617 N.m.

V kratičkém videu můžeme vidět několik záběrů na karoserii, která je ve velkém vyrobena z karbonu. Zajímavostí je také letmý pohled na nové logo ve tvaru písmene H. Na pozadí pak stejně jako u ostatních trailerů hraje skladba Dream On od Aerosmith.

Pohotovostní hmotnost vozu by se měla pohybovat zhruba na úrovni 1360 kilogramů, torzní tuhost karoserie by však měla být ještě o ždibec lepší, než u vozu Bugatti Chiron. Srovnání s Chironem přitom není náhodné. Společnost totiž velice často opakuje, že chce s Venomem F5 zaútočit na rychlostní rekordy a pokořit metu 500 km/h.

Pokořit pouze 500 km/h by přitom ještě donedávna nestačilo. Není to totiž tak dlouho, co tuto magickou hranici pokořil jiný americký supersport – SSC Tuatara. Po několika výrazných nesrovnalostech v záznamu z daného pokusu však SSC oznámilo, že chce pokus zopakovat. Pokud bychom tedy rekord Tuatary nepočítali, bude muset Venom F5 pokořit předchozí rychlostí rekord vozu Koenigsegg Agera RS, který během dvou jízd dosáhl průměrné nejvyšší rychlosti 447,19 km/h.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme