Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prohlédněte si ta nejlepší auta ze stavebnice Lego v životní velikosti

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)

Lego má ve své nabídce řadu stavebnic automobilů, které si lze koupit a postavit doma v pokoji, ale vedle nich díky spolupráci s automobilkami vznikají i modely v měřítku 1:1, které se maximálně přibližují svým vzorům.

Lego má ve své nabídce pěknou řadu stavebnic inspirovaných skutečnými vozy od poměrně jednoduchých jen vzdáleně připomínajících svůj vzor až po detailně propracované modely, z nichž lze zmínit například Aston Martin DB5 nebo Bugatti Chiron.

Vedle těchto stavebnice, které si lze jednoduše koupit v obchodě, pak vzniká i celá řada modelů v životní velikosti, za nimiž stojí spolupráce mezi výrobcem stavebnic Lego a automobilkami nebo jen pouhé nadšení nezávislých stavitelů. Podívejte se na výběr velkých modelů, z nichž některé nabízí i možnost usednout do interiéru.

Volvo XC90 patří v našem přehledu k nejstarším. Tento model první generace úspěšného SUV XC90 měl premiéru v roce 2004 na autosalonu v New Yorku. Na jeho stavbu bylo použito celkem 201.076 kostiček stavebnice Lego a většina z nich je v modré barvě.

Ford Explorer Lego Edition byl představen v roce 2011 v továrně automobilky Ford v Chicagu a odtud zamířil do Legolandu nedaleko Orlanda na Floridě. Stavba tohoto modelu SUV Explorer trvala 22 designérům více než 2500 hodin a bylo na ní použito více než 380 tisíc kostiček Lega. Automobil váží zhruba 1,2 tuny, jeho základ o hmotnosti 348 kilogramů je vyroben z hliníku.

Chevrolet Silverado se představil začátkem roku 2019 jako výsledek spolupráce mezi automobilovou značkou Chevrolet a společnostmi Lego a Warner Bros. Pictures v souvislosti s filmem The Lego Movie 2: The Second Part.

Na konstrukci a samotném sestavení modelu pick-upu Chevrolet Silverado v měřítku 1:1 pracovalo osmnáct speciálně vyškolených konstruktéru Lego Master více než 2000 hodin. Na stavbu modelu s funkčními světlomety bylo použito celkem 334.544 kostek stavebnice Lego.

Volkswagen T2 postavený z kostek Lega se představil v únoru roku 2019 návštěvníkům veletrhu F.RE.E v Mnichově. Za vznikem tohoto modelu přitom stojí certifikovaný stavitel modelů Lego Rene Hoffmeister a jeho kolega Pascal Lenhard. Tato dvojice měla na návrh modelu, vypracování plánů za pomoci 3D programu, na jeho stavbu a samotné sestavení pouhých šest týdnů.

Výsledkem jejich snažení je ovšem působivý model v měřítku 1:1, jehož vzorem byl Volkswagen T2a z let 1967 až 1971 v kempinkovém provedení. Model postavený z kostek Lega je přes 5,0 m dlouhý, 1,9 m široký a téměř 2,0 m vysoký, resp. díky vyklopené střeše má na výšku skoro 3,0 m. Model, který tvoří 400.000 kostek ze stavebnice Lego, svému vzoru vedle exteriéru plně odpovídá i provedením interiéru, v němž nechybí ani nádobí a další stylové doplňky.

T@B Cult měl premiéru na Motorhome and Caravan Show 2015 v Birminghamu. Za vznikem 3,6 m dlouhého a 2,2 m vysokého karavanu z Lega stojí skupina nadšenců, která během dvanácti týdnů proměnila 215.158 kostiček stavebnice v plně funkční kopii obytného přívěsu T@B Cult od společnosti Knaus Tabbert.

Karavan z Lega sice využívá podvozku skutečného přívěsu, ale vše ostatní od stěn až po vnitřní vybavení je skutečně postaveno z kostek. V interiéru tak nechybí sedací souprava se stolkem, kterou lze proměnit v ložnici nebo kuchyňský kout, v němž nechybí lednice, dřez nebo sporák.

Porsche 911 Turbo je výsledkem tradiční spolupráce mezi automobilkou Porsche a společností Lego. Tento model, který vznikl v roce 2018, přímo odkazuje na stavebnici z řady Lego Speed Champions, obsahující moderní Porsche 911 RSR a klasické Porsche 911 Turbo z roku 1974.

Stavebnice klasického Porsche 911 Turbo se stala inspirací pro vznik své vlastní repliky ve velikosti skutečného vozu. Tento model nebyl postaven ze standardních kostek Lego, ale představuje jejich zvětšeninu a byl vystaven jako poutač před muzeem značky Porsche ve Stuttgartu.

McLaren Senna se v roce 218 stal vzorem pro model, který byl postaven v životní velikosti z kostek stavebnice Lego v její pobočce na Kladně a odhalen na jaře letošního roku. Práce na tomto modelu trvala týmu 42 mužů a žen celkem 4935 pracovních hodin, zahrnujících návrh, vývoj i samotnou stavbu.

McLaren Senna, k jehož stavbě bylo použito 467.854 součástek, je věrnou replikou svého vzoru, jemuž se vedle samotného vzhledu a rozměrů přibližuje i řadou detailů od použitých kol a pneumatik přes funkční infotainment a osvětlení až po zvuk motoru.

Bugatti Chiron z roku 2018 představuje jeden z nejpropracovanějších modelů z kostek stavebnice Lego v životní velikosti. Na stavbu tohoto vozu bylo použito více než milion dílků Lego Technic s tím, že se jednalo o 339 různých typů součástek.

Pozornost tento modelu Bugatti Chiron přitahuje i díky skutečnosti, že je díky použití 2304 motorků Lego Power Functions, 4032 ozubených kol Lego Technic a 2016 klikových hřídelí Lego Technic schopen pohybu. Pohonné ústrojí s teoretickým výkonem 3,9 kW (5,3 k) a točivým momentem kolem 92 N.m umožňuje jízdu rychlostí až 30 km/h.

Batmobile, který byl představen začátkem roku 2017 je výsledkem spolupráce mezi společnostmi Lego a Warner Bros. Pictures v souvislosti s filmem The Lego Batman Movie. Základem tohoto modelu je hliníkový rám a celkem bylo na jeho stavbu použito 344.187 Lego kostiček sedmnácti barev.

Batmobile v životní velikosti z kostek stavebnice Lego má celkovou délku 5182 mm, šířku 2819 mm a výšku 2109 mm. Díky použitému stavebnímu materiálů je však jeho hmotnost pouhých 769 kilogramů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)

Doporučujeme

5. 8. 2019 08:43
Prostě pondělí
Článek hodný pondělního rána 😎