Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prozkoumali jsme sériovou Škodu Karoq. V čem se nám líbí více než Kodiaq? (+video)

Jan Mička
Diskuze (92)
Sériovou Škodu Karoq jsme si poprvé prohlédli v rámci světové premiéry ve Stockholmu. Existuje několik důvodů, pro které se nám líbí více než větší SUV Kodiaq.

Škoda Auto pojala premiéru nástupce modelu Yeti ve velkém stylu. Do Muzea moderního umění Artipelag sezvala více než čtyři stovky novinářů z celého světa, nechyběly ani hvězdy showbyznysu (z těch našich například Jana Švandová, Dara Rolins nebo Patricie Solaříková), na místo konání se plulo lodí. Zároveň si velmi dobře pohlídala, aby fotky a videa sériového vozu „neutekly“ na internet ještě před slavnostním ceremoniálem, tak jako tomu bylo loni v případě SUV Kodiaq.

Hlavní části prezentace se ujal Bernhard Maier, předseda představenstva Škody Auto, který v úvodu vysvětlil, proč se místem premiéry Škody Karoq stalo právě Švédsko. Tak kupříkladu díky atraktivitě zevnějšku. Podle jedné ze studií jsou prý obyvatelé Stockholmu nejlépe oblékanými Evropany, a co si budeme povídat, karoq na tom s atraktivitou také není na štíru. Padala také slova související s mírou mobilního pokrytí státu v návaznosti na konektivitu nového modelu, to všechno ještě před tím, než se na pódiu objevily tři sériové exempláře – bílý, černý a modrý.

Video se připravuje ...

V bílém laku karoserie je Škoda Karoq velmi atraktivní auto, ostatně podívejte se na přiložené video, ve kterém se pohybuji kolem exempláře na devatenáctipalcových kolech. Kdekdo by řekl, že jde „jenom“ o zmenšený kodiaq, to ale není tak úplně pravda už s ohledem na verzi použité platformy MQB (kodiak má bytelnější podlahu s ohledem na sedmimístné provedení), a také po vizuální stránce mi novinka přijde vyváženější. Má krátké převisy karoserie, působí kompaktně, padne do noty mladším osobám (zatímco kodiaq cílí spíše na rodiny), a přestože jednoznačně zapadá do filozofie „čtyřokých“ škodovek, přináší nápaditější detaily.

Příď nepůsobí tak asijsky jako u kodiaqu, plně diodové světlomety jsou ostřejší a výborně ladí s menšími spodními segmenty. Vzadu mě zase těší zajímavý tvar svítilen, které sice hrají podle podobných pravidel jako kodiaq a Seat Ateca, právě karoq je však z této trojice tím vozem, který v provozu dokážete identifikovat na první dobrou. U zbylých dvou vozů je to při pohledu zezadu z větší dálky spíše o náhodě.

Video se připravuje ...

Dostat se za volant jednoho z pěti vystavených exemplářů nebylo snadné, musel jsem si vystát dost dlouhou frontu, avšak vyplatilo se. Vnitřní prostor karoqu odpovídá atece, jinak tomu ostatně ani být nemohlo, provedení viditelných částí je však úplně jiné. Přístrojová deska vyrobená převážně z měkčených plastů je prostá složitých linií, to ale neznamená, že ji považuji za nudnou. Líbí se mi „kaskádovité“ provedení středového tunelu, velký pás tlačítek připomínající klávesy, a oceňuji také zachování malého počtu tlačítek na volantu. Více péče si naopak zasloužila spodní část výplní dveří. Plasty, že kterých jsou vyrobeny úložné schránky, vypadají docela levně.

Displej vrcholného infotainmentu má úhlopříčku 9,2 palce, čímž se nijak neliší od octavie. Prostředí systému je přehledné a poprvé se u škodovky objevuje ovládání gesty, které známe už z Volkswagenu Golf. Než ale dosáhne úrovně BMW řady 7, bude to ještě běh na dlouhou trať. Jednoduchým pohybem dlaně před displejem se můžete pohybovat v menu nebo měnit rozhlasové stanice, pokud ale za volantem během hovoru bujaře gestikulujete, snadno si v systému něco přepnete, aniž byste chtěli. V golfu se mi to stávalo v jednom kuse…

Osobně jsem byl velmi zvědavý také na novinku v podobě digitálního přístrojového štítu, a musím zodpovědně říci, že má asi nejhezčí prostředí, jaké jsem dosud u takto vybavených mainstreamových modelů koncernu Volkswagen viděl. Základní uspořádání s otáčkoměrem, rychloměrem a velkým palubním počítačem je sice podobné tomu, které uvidíte v golfu, jakmile se ale roztáhne mapa navigace a všechno „nepotřebné“ zmizí, je to už jiná káva. Zobrazení si můžete i zúžit a po stranách sledovat například dojezd či průměrnou spotřebu, všechno hezky přehledně. Ukazatele stavu nádrže a teploty chladicí kapaliny jsou však „statické“ a nikoliv součástí samotného displeje.

Na chvíli se ještě zastavím u sedadel. Jsou široká, pohodlná, a příjemná na pohled i v látkovém čalounění, které je na omak hrubšího charakteru. Skoro jako by se škodovka při návrhu jejich tvaru inspirovala u Audi, konkrétně u verzí S. Sedáky stále nelze prodloužit (vzhledem k jejich délce to není až takový problém), a pozice za volantem je tradičně vyšší, to aby bylo hezky vidět ven, nastupování a vystupování je velmi snadné i v případě zadních míst. Protažení rozvoru náprav ve srovnání s předchůdcem je znát hlavně na zadních sedadlech, kam se pohodlně usadím „sám za sebe“ a před koleny mi zbývá ještě pěticentimetrová rezerva. Mohla by být větší, kdyby konkrétní vůz ve videu nebyl vybaven výklopnými plastovými stolky na zadní straně předních opěradel. S místem nad hlavou také není problém – i při vzpřímené poloze zad mi do kontaktu se stropem chyběly odhadem tři centimetry, a to byl daný vůz vybaven prosklenou střechou.

V podstatě jediným velkým pojítkem karoqu s yetim je systém zadních sedadel VarioFlex, který umožňuje posouvat druhou řadu, sklápět jednotlivá opěradla a dokonce celá sedadla vyjmout. V takovém případě získáte 1810 litrů zavazadelníku, už pětimístné provedení však nabídne 521 litrů, tedy o 106 litrů více než yeti vybavený sadou na opravu defektu. Páté dveře lze samozřejmě otevírat „kopem“ pod nárazníkem a nechybí ani tažné zařízení, které například po vzoru superbu odjistíte tlačítkem umístěným v kufru.

Na novou Škodu Karoq si počkáme ještě relativně dlouho. Podle informací zástupců automobilky by mělo dojít ke spuštění prodeje zhruba v druhé polovině října, mám ale dobrou zprávu ohledně základní ceny – prý nás velmi mile překvapí. Pro „nástřel“ situace můžeme nakouknout do ceníku Seatu Ateca, který s aktuální akční slevou 14.000 Kč startuje na částce 468.900 Kč (1.0 TSI/85 kW Reference). Na konkrétní soudy ohledně ceny karoqu je ale v tuto chvíli ještě opravdu brzo.

Jan Mička
Diskuze (92)
21. 5. 2017 14:02
Re: SÉRIOVÝ PROBLÉM DÍZLPOPELNICE Škoda Karoq JE JEJÍ LAUF !
Tak to je super, ze jsi nám to vyventiloval. Člověk, který blije te Škody je fakt "cool".
21. 5. 2017 11:46
Karoq podsvietenie spínačov
zdravím, neviem či si všimol niekto, že Karoq už nemá typické škodovácke zelené podsvietenie spnínačov v interieri? Bude sa takto predávať? Ďakujem
21. 5. 2017 11:28
Re: Karotka je zdravá na oči
však uvidíš v prodejních statistikách segmentu tady ;-)
Já mám jedno z ještě SUV - Forester 03XT a do toho lesa tedy vjedu nejenom s pískem >:D
21. 5. 2017 09:06
Re: Len 86 príspevkov?
Přesně tohle mne napadlo už včera. Něco na tom bude. Čekal jsem mnohem větší řež.
21. 5. 2017 08:34
Re: Karotka je zdravá na oči
Nepreháňaj to s tými rožkami.
P.S. A poznám SUV-čkárov 4x4, ktorí síce vletia do lesa, ale akurát tak vymočiť. ;-)