Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První statické dojmy: SUV Peugeot 2008 jako nástupce kombi 207 SW (+video)

David Bureš
Diskuze (4)
Malé francouzské SUV technicky vychází z modelu 208, což dokazují i mnohé podobné designové detaily této dvojice vozů.

Segment malých SUV je velice perspektivní, a tak do něj míří mnohé další automobilky. Patří mezi ně i francouzský Peugeot, který na letošním ženevském autosalonu představuje sériové provedení modelu 2008.

Automobil svým designem vychází z konceptu Urban Crossover, který byl poprvé k vidění loni v Pekingu a poté v Paříži, již s označením 2008. Proti studii se sériové provedení liší jen v detailech.

Zajímavým designovým prvkem na boku je „hrb“ za B-sloupkem, který je jakousi menší obdobou hrbu ze Škody Roomster. Díky tomu mají pasažéři na zadních místech dostatek místa nad hlavou, výška nad zadním sedákem činí 93 centimetrů.

Svojí technikou 2008 vychází z modelu 208. Auto se dokonce stane nepřímým nástupcem kombi 207 SW, s kombi verzí nynější 208 totiž Peugeot v současnosti nepočítá. 2008 svým vzhledem v mnohém 208 připomíná, jednotlivé detaily jsou však větší – například zadní svítilny procházející do boku karoserie, kde svým tvarem tvoří písmeno C. 2008 se tak nadneseně dá označit za nafouklou 208.

Shodný základ je patrný také v kabině, kde se objevuje stejná palubní deska jako v 208. Nechybí tu ani malý volant s průměrem pouze 35 centimetrů. Ten se sice dobře drží, při klasickém nastavení však zakrývá část přístrojového panelu. Řidič si tak musí delší dobu pohrát s jeho nastavením. Stejným problémem trpí i 208.

Zavazadlový prostor nabízí objem 360 litrů, na délku měří 75 centimetrů, mezi podběhy má 103,5 centimetru. Nakládací hrana leží ve výšce 58 centimetrů. Praktickým detailem je chránič lemu zavazadelníku z kartáčované nerezové oceli. Naopak nepraktický je fakt, že se plato spolu s otevřením víka nezvedá vzhůru.

Video se připravuje ...

David Bureš
Diskuze (4)
Avatar - Ronault.
5. 3. 2013 15:39
Re: otazka do plena...
Ano i ne.

Pro dnešní mladou rodinu jsou možnosti často buď omezené a tehdy jdou do ojetiny nebo jsou na tom lépe a jdou do nižší střední třídy.
Malý kombík zájemce má, ale spíše jen na našem trhu, viz Fabia kombi nebo to, že 10% všech 207 SW se prodalo u nás a stali jsme se tak jedním z největších trhů, jinde se moc neprosadil.
Naopak pro starší je malé auto často postačující, jen zhruba nad těch 55 let mnoho lidí má problém s koleny, kyčlemi, zády, nadváhou a hledají tedy auto s vyšším posazem. Stačí se podívat kolik "starších" sedlá ix20, SX4 atd.
5. 3. 2013 15:16
Re: otazka do plena...
Nechapem.
Preco si niekto kupi Mokku a nie Astru Tourer alebo Megan Grandtour?
Male SUV nenahradza kombiky, ale mestske nakupne tasky - ked stojis v kolone na konci, tak vidis az na jej zaciatok >:-[]
Mimochodom, nevies ako dopadol Opel 24?
Avatar - 3_diamanty
5. 3. 2013 13:16
Re: otazka do plena...
tiez mi to pride ako nelogicka nahrada za 207SW.... chapem ze maly crossover je dnes potrebny a v mode ale 208micka by mohla mat kombik ;-\ ... vidime ze clio to vie a ponuka aj kombik a ma aj crossover capture..... zaujemca o male kombi predsa nebude chciet crossover a nebude si priplacat v pezote za crossover ked chce len obycajne male kombi.... ved 2008 bude urcite drahsim autom ako by bola 208 kombik s rovnakym motorom a vybavou.... musim tiez dat :no: v tomto ma pezot sklamal.... renault clio kombi to ma dobre nasliapnute... fakticky mu na domacom trhu nema uz kto konkurovat a pezot takto daroval cliu vitazstvo na domacom trhu ;-\
Avatar - sargis
5. 3. 2013 12:56
otazka do plena...
Kupi si zaujemca o kombi tejto triedy mini SUV? ;-\ U Opla mam Mokku ci Merivu, u Renaulta Grandtour aj Captur... u Peugeota by namiesto tohoto zakaznik siel do vacsej 308 SW... :no: