Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rally Mexiko 2012 – Šestý triumf krále Loeba (+ fotogalerie)

Michal Otruba
Diskuze (3)
Od roku 2006 nenašel Sebastien Loeb na šotolinových tratích v Mexiku přemožitele. Rychlejší pilot se nenašel ani letos.

Nejlépe měl soutěž za velkou louží po dvou etapách rozjetou její pětinásobný vítěz Sebastien Loeb. Dotáhnul své snažení s podporou týmového parťáka Hirvonena do úspěšného konce?

Třetí etapa: Latvalovo rozptýlení kazí veškerou snahu

Poslední den bylo přichystána „jen“ čtveřice měřených testů včetně závěrečné Power Stage sponzorované VW o celkové délce 74,8 km. Neděle začala superspeciálkou dlouhou 4,42 km, první desítka se vešla do necelých pěti sekund, takže se nic významného neudálo. Poté však přišla na řadu čtyřiapadesátikilometrové peklo jménem Guanajuatito.

Vše začal Australan Atkinson, který zastavil na trati kvůli poškozenému zavěšení. O kousek dále dorazil ruský mladík Novikov, který svou Fiestu WRC poslal přes střechu a stejně jako Chris ze soutěže odstoupil. Problémy postihly také Blocka (opět Fiesta WRC), který však do cíle alespoň dorazil, i když se ztrátou osmi minut. Katastrofu však tahle zkouška představovala pro jedničku Fordu Latvalu, který havaroval v přibližně stejném místě jako Novikov. Jari-Matti dokonce přiznal, že jej Rusův Ford rozptýlil, což mělo za následek dvojnásobné přehoupnutí přes střechu a defekt kola. To Latvala vyměnil a do cíle dorazil se ztrátou přes 7 minut. Poté však komisaři shledali bezpečnostní rám vozu poškozený a nebylo co řešit – Latvala v soutěži končí! Nejdelší test soutěže vyhrál Hirvonen před Loebem a Petterem Solbergem – všichni tři se vešly do čtyř sekund!

Následující dvě erzety o celkové délce přes 15 kilometrů ovládnul Loeb, který jednou vyhrál a na Power Stage dojel druhý. To znamená 25 bodů za vítězství a další dva body za stříbro v této vložce. Sebastien si tak dojel pro šesté mexické vítězství a upevňuje si celkové vedení v šampionátu WRC. Loeb předvedl profesorský výkon, od šesté zkoušky se ujal vedení a svůj náskok postupně navyšoval a navyšoval. Odolal tak tlaku Latvaly i parťáka Hirvonena – prvně jmenovaný odjíždí s prázdnou (po druhé nedokončené soutěži ze tří), týmový kolega jistil Sebovi záda z druhého místa. Tovární tým Citroën se tak raduje z doublu, čest Fordu zachraňoval Petter Solberg.

Třetí do cíle dorazil Petter Solberg, který si přilepšil vítězstvím a třemi body z Power Stage. Na vítěze měl však manko více než 2 minuty. Nejlepší výkon kariéry a odpovídající umístění – páté místo – si vybojoval Estonec Tanak, který je letos nováčkem ve WRC a v Mexiku chtěl dojet do šestého místa - takže veliká spokojenost. Francouz Sebastien Ogier opět dokázal, že to s rukama na volantu umí a s atmosferickou Fábií S2000 dokázal dojet na osmé příčce, ztráta 2,36 s/km proti Loebovi mluví za vše. Ogierův kolega z továrního týmu Volkswagen Kevin Abbring byl nucen odstoupit pro technickou závadu.

Celkové výsledky Rally Guanajuato Mexiko 2012:

PořadíPosádkaVůzČas (ztráta na 1.)
1.Sébastien Loeb / Daniel ElenaCitroën DS3 WRC4:15:32,7
2.Mikko Hirvonen / Jarmo Lehtinen Citroën DS3 WRC+42,4
3.Petter Solberg / Chris PattersonFord Fiesta RS WRC+2:11,4
4.Mads Ostberg / Jonas AnderssonFord Fiesta RS WRC+4:51,5
5.Ott Tanak / Kuldar SikkFord Fiesta RS WRC+5:02,6
6.Nasser Al-Attiyah / Giovanni Bernacchini Citroën DS3 WRC+6:41,4
7.Armindo Araujo / Miguel RamalhoMini Cooper WRC+12:46,9
8.Sébastien Ogier / Julien IngrassiaŠkoda Fabia S2000+14:57,8
9.Ken Block / Alessandro GelsominoFord Fiesta RS WRC+22:26,8
10.Ricardo Triviňo / Alex HaroFord Fiesta RS WRC+23:30,7

„Byl to opravdu skvělý víkend,“ rozplýval se Séb po návratu do servisního parku. „Naše 69. vítězství hodně znamená pro Daniela. Rally to byla velice obtížná, musel jsem jet naplno, abych setřásl Mikko Hirvonena. Hned jak jsem si vytvořil náskok, byl jsem lépe schopen závod kontrolovat, nicméně pořád jsem musel dávat pozor. Nebezpečí přetočení nebo defektu pneumatiky se neustále vznášelo ve vzduchu. Sezona začala velmi typicky: vítězství v Monte Carlu, průměrný výsledek ve Švédsku a vítězství v Mexiku. Rád bych věřil, že zbytek sezony půjde podle stejných not jako v předcházejících letech!“

Mikko Hirvonen skončil znovu druhý stejně jako ve Švédsku a byl očividně spokojený: „Je to skvělé pro tým, když se jako tady dosáhne na první a druhé místo. Séb byl silnější. Porazil mě po boji, nicméně i já měl šance. Tyto tři dny mně moc pomohly a já se zase zlepšil. Pomaličku měním svůj styl jízdy a stále lépe se přizpůsobuji specifickým vlastnostem DS3 WRC. Byl to skutečně dobrý víkend, který naznačuje, že další fáze by měla být zajímavá.“

Průběžné celkové pořadí šampionátu WRC 2012:

PořadíJezdecBody
1.Sébastien Loeb (FRA)66
2.Mikko Hirvonen (FIN)50
3.Petter Solberg (NOR)47
4.Mads Ostberg (NOR)28
5.Jari-Matti Latvala (FIN)26
6.Evgeniy Novikov (RUS)21
7.Dani Sordo (ESP)18
8.Ott Tänak (EST)14
9.Francois Delecour (FRA)8
10.Nasser Al-Attiyah (SAE)8
11.Armindo Araujo (POR)7
12.Henning Solberg (NOR)6
13.Pierre Campana (FRA)6
14.Patrik Sandell (SWE)4
15.Martin Prokop (CZE)4

Průběžné celkové pořadí v šampionátu týmů WRC 2012:

PořadíTýmBody
1.Citroën Total World Rally Team108
2.Ford World Rally Team70
3.M-Sport Ford World Rally Team38
4.Mini WRC Team26
5.Qatar World Rally Team16
6.Adepta World Rally Team12
7.Citroen Junior World Rally Team6

Michal Otruba
Diskuze (3)
Avatar - Hammunasakra
12. 3. 2012 20:50
Re: Gratulace
Tak to já se "připojím" - DÍKY za (velmi) dobrou práci ;-)
12. 3. 2012 16:03
Re: Gratulace
Taky díky :-)
Avatar - dr.biker
12. 3. 2012 15:30
Gratulace
Gratulace fenomenálnímu Sebovi a celému jeho týmu, bez něhož by Seb nebyl tam, kde je. Gratulace také patří jeho týmovému parťákovi Hirvonenovi, díky němu má Citroen doubl!

Díky patří také redakci, která přináší pravidelné shrnutí soutěžního dne včetně videí, fanoušek je tak stále v obraze, co se stalo. Díky.