Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rallye Dakar 2022: Trasa odhalena. Slibuje ještě více písku a dun

David Bureš
Diskuze (0)

Rallye Dakar už zná svoji trasu pro rok 2022. Potřetí za sebou se pojede výhradně na území Saúdské Arábie. Přesto trať bude z 80 % nová.

Rallye Dakar 2022 se sice koná až za několik měsíců, přesto pořadatelé už mají plné ruce s přípravami závodu. Organizátoři tak už třeba odhalují nástin trasy Rallye Dakar 2022, která se i třetí rok po sobě pojede výhradně na území Saúdské Arábie. Přesný itinerář jednotlivých etap bude jako obvykle zveřejněn až na podzim.

V roce 2022 se bude konat již 44. ročník Rallye Dakar. Odstartuje se hned v neděli 2. ledna 2022 v Háilu, cílovou pásku pak závodníci protnou v pátek 14. ledna 2022 v Džiddě. Odpočinkový den 8. ledna 2022 je pak naplánovaný v Rijádu.

Přestože ani v roce 2022 Rallye Dakar neexpanduje mimo území Saúdské Arábie, organizátoři slibují zcela jinou trasu. I přes známé zastávky má být 80 % tratí má být nových, když se závodníci třeba po roční pauze vrátí do oblasti Pustých končin. To je pouštní oblast velikosti Francie na jihovýchodě Saúdské Arábie, která pomůže tomu, že se má opět jednat o rozmanitý závod plný náročných dun.

Z Háilu vyrazí závodníci směrem na jihovýchod podél hranic s Katarem, právě do oblasti Pustých končin. Pak se vrátí směrem k severu, do Rijádu, odkud se bude pokračovat na západ, do Džiddy.

Přestože přesná podoba jednotlivých etap bude teprve zveřejněna, už teď organizátoři slibují hned tři etapy výhradně v dunách. V roce 2022 totiž má o výsledku výrazněji rozhodovat schopnost posádky navigovat a jezdit v dunách, než smolná řada defektů na kamenitých tratích, jak se stávalo v minulosti. Dvě etapy pak mají být okružní, s návratem do stejného bivaku. Dvoudenní maratónská etapa se pak bude konat v oblasti Pustých končin.

Spolu s odhalením trasy pořadatelé také oznámili několik změn v pravidlech. Elektronický roadbook tak v roce 2022 dostanou všechny posádky v kategoriích automobilů, bugin a kamionů. V případě motocyklů a čtyřkolek je budou mít k dispozici elitní jezdci.  

Výraznější úpravy čeká rychle se rozvíjející se skupina bugin. Zadokolky přijdou o některé ze svých výhod, aby čtyřkolky byly více konkurenceschopné.

Nově se pak otevře kategorie pro nízkoemisní vozidla, která je součástí plánu na účast výhradně automobilů s alternativním typem pohonu do roku 2030. V tzv. kategorii T1-E zatím potvrdilo účast Audi, a to právě už pro rok 2022.

Opět tu pak bude i kategorie Dakar Classic vypsaná pro historická vozidla. Ta letos vzbudila velkou pozornost, a tak se hovoří o dvojnásobné účasti proti uplynulému ročníku. Na rozdíl od letošního ročníku však už nepůjde jen o jízdu pravidelnosti na čas, zhruba pětina trasy bude totiž posuzována pouze podle navigace, podle co nejpřesnějšího průjezdu tratí, kdy posádky bude každý kilometr navíc stát body.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme

Dakar 2022

Dakar Classic  Trasa  Češi  Historie rallye  Průběžné výsledky  Macík  Martin Prokop 

44. ročník Rallye Dakar se koná od 2. ledna do 14. ledna 2022. Závod se potřetí za sebou pojede výhradně v Saúdské Arábii, opět se na něj chystají i české posádky.