Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

RegioJet nasazuje nový Irizar i8 na podvozku Scania

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Nová vlajková loď značky Irizar zamířila do vozového parku společnosti Student Agency. Ta tyto autokary vyšle pod svým novým obchodním názvem RegioJet na dálkové linky.

Španělský výrobce autobusů Irizar představil svou novou modelovou řadu i8 v loňském roce, jako nástupce tradiční řady PB, kterou v České republice známe především ve žlutých barvách společnosti Student Agency. A právě ta nyní již pod novým obchodním názvem RegioJet rozšiřuje svůj vozový park o 20 nových Irizarů i8 s podvozky a motory Scania.

Autokar Irizar i8 se ke své značce jasně hlásí svým designem, i když oproti dosavadním modelům se může pochlubit ostřejšími liniemi. Vedle dynamické přídě s LED světlomety tento autokar zaujme i provedením boků a ztvárněním zadních partií.

Zástupci modelové řady Irizar i8 na třínápravových podvozcích Scania jsou nabízeny ve dvou nejdelších provedeních s celkovou délkou 14.070 mm a 14.980 mm, přičemž u obou variant je neměnná šířka 2550 mm a výška 3980 mm.

Do provozu v České republice nasadí Irizary i8 jako první společnost Student Agency, která se v autobusové dopravě nově prezentuje pod obchodní značkou RegioJet a převzala již prvních 20 patnáctimetrových autokarů řady i8 s celkového počtu 45 autobusů, jimiž hodlá na jaře letošního roku rozšířit svou flotilu.

Všech dvacet vozidel stojí na podvozcích značky Scania a je vybaveno přeplňovanými vznětovými řadovými šestiválci od stejného výrobce, i když Irizar standardně montuje motory od společnosti PACCAR. Tyto třináctilitrové motory disponují výkonem 331 kW (450 k).

Řidiči těchto autobusů pak mohou spoléhat na automatizované řazení Scania Opticruise bez spojkového pedálu. Součástí bezpečnostní výbavy jsou mimo jiné asistent jízdy v pruzích, pokročilý systém nouzového brzdění a zadní parkovací kamera.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)