Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Reklamy na auta ve Francii musí doporučovat jízdu na kole či veřejnou dopravu

Jan Zajíc
Diskuze (143)

Od března příštího roku bude povinnou součástí automobilových reklam ve Francii doporučení veřejné dopravy, spolujízdy nebo chůze pěšky.

Francouzské ministerstvo pro ekologickou transformaci dnes v nové vyhlášce oznámilo, že reklama na motorová vozidla bude nově muset obsahovat jeden z „ekologických“ sloganů. Nařízení vstoupí v platnost 1. března příštího roku. Agentura AFP, jíž později citovala i ČTK, uvádí, že reklamní spoty musejí od daného termínu obsahovat jedno z následujících sdělení:

  • Na krátké cesty dejte přednost chůzi nebo jízdě na kole
  • Myslete na spolujízdu
  • Ve všední dny jezděte veřejnou dopravou

Francie podobný přístup zavedla již v roce 2007 u příliš slaných, sladkých a mastných potravin, tehdy se snažila propagovat zdravý životní styl. Současnou kampaní chce vybídnout k omezení silniční dopravy a snížení negativních dopadů na životní prostředí.

Video se připravuje ...

Porušení nového pravidla může automobilku přijít pořádně draho. Pokud zavčasu nedojde k nápravě, hrozí společnosti pokuta až 50.000 euro (1,2 milionu Kč) za každé(!) uveřejnění reklamy bez daného sloganu. Od stejného data mají výrobci aut ve Francii také povinnost uvádět u daných vozidel třídu emisí oxidu.

Automobilové reklamy jsou v poslední době vůbec třaskavým tématem. Jen za poslední měsíce jsme psali o několika případech, kde se reklamní spot stal terčem příslušných úřadů, na jejichž naléhání musela reklama z televizních obrazovek a komunikačních kanálů zmizet. Výše přikládáme jeden takový spot, který do světa vypustila značka Volkswagen.

Dává vám kampaň zavedená ve Francii smysl?
  • Rozhodně ano
    0%
  • Nevím
    0%
  • Je to hloupost
    100%
Děkujeme za váš hlas.
Celkem hlasovalo 3 čtenářů.

Jan Zajíc
Diskuze (143)

Doporučujeme

1. 1. 2022 00:24
Re: Svet sa v pr...
Dobrej film ukazujici jak jsou amici blbi :D
1. 1. 2022 00:21
Re: Svet sa v pr...
Aby ty *** si se zase nesnazil byt proti normalnim lidem vid?
Avatar - Brmbalik
31. 12. 2021 20:10
Re: Re: Re: A dal?
To byl priklad, ale ty asi nebudes nejostrejsi tuzka v penalu, vid
Avatar - petr petrumr
31. 12. 2021 17:26
Re: Kam až to musí zajít???
fialka zapne stykače a v nemecku půjde elektřina a u nás ne. Chudí vždy chudýma zůstanou. Já mám strach z rusáků a jestli Turci nepomohou ukrajině, tak bude bída. S tím plynem to pohnojili komouši a jedem setrvačností, deset let to bude trvat než se odpojíme a tiše závidím polákům.
Avatar - petr petrumr
31. 12. 2021 16:46
Re: Re: A dal?
dopis na poštu???? Asi jsi při pěnezích a neříká ti nic listonoška. Pohlednice taky kupuješ?